• USD  32,35
  • EURO  35,11
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.305,40
SON DAKİKA

Hıdırellez zamanı geldi..

Hıdırellez zamanı geldi..

05 Mayıs 2017 11:13

Peki yazın habercisi, bereketin bayramı Hıdırellez'de nasıl dilek tutulur, bu gece neler yapılır? İşte Hıdırellez ile ilgili merak ettikleriniz ve sevdikleriniz, yakınlarınız ile paylaşabileceğiniz Hıdırellez mesajları ile manileri...


5 Mayıs 2017 11:10 
Hıdırellez mesajları ve manileri! (Twitter, SMS, Whatsapp) Hıdırellez'de nasıl dilek dilenir ve dilek duası edilir?
PAYLAŞ
TWITTER
 

PaylaşTweetlePaylaşPaylaşGönder
Bu akşam Hızır aleyhisselam ile İlyas aleyhisselamın yeryüzünde buluştukları gün. Bugün Balkanlardan, Anadolu'ya uzanan geleneksel olarak gül ağacına dilek bağlanarak kutlananHıdırellez bereketin habercisidir. Bu gecede insanlar sadece dilek bir araya gelerek etkinlik müzikler, oyun havaları eşliğinde eğlenirler de.. Ayrıca Hıdırellez'de aşte yakılıp üstünden atlanır ve bu sırada da dilek tutulur. Peki Hıdırllez'de nasıl dilek dilenmesi gerektiğini biliyor musunuz?

İşte Hıdırellez dilek


geleneği ve duası ile ilgili detaylar ve bugün yakınlarınızla SMS, Whatsapp, Facebook ya da Twitter yoluyla paylaşabileceğiniz, iyi dileklerinzi iletebileceğinizHıdırellez mesajları, sözleri ve manileri...

HIDIRELLEZ'DE NASIL DİLEK TUTULUR?

Hıdırellez zamanı dilek dilemek için çeşitli şeyler yapılır. Dileğinizi bir kağıda yazıp çizebilir ve gül ağacına kırmızı bir kurdele ile bağlayabilir veya dibine bırakılabilir. Dilek dilenirken de dilek duası edilir. Ertesi sabah da dileklerin bırakıldığı gül ağacına gidilip dilek notu alınır ve suya konur.

DİLEK DUASI

Bismillahirahmanirahim, Bin bir adım bir adım /Allah bir adım adım / Kerim kerem Allah /Başımda bir duman var yardım eyle ya Allah / La ilaha illallah muhammeden resullullah yetiş imdadıma hızır ile Allah birsin sen kulla mişersin biz gibi kulların yardımcısı sensin hızır deryada erdim murada amin.

Hıdırellez ya da Hızır günü özellikle Türk dünyasında Hızır (as) ile İlyas'ın (as) yeryüzünde buluştukları gün olarak kutlanmaktadır. Bu günde başta dilek tutmak olmak üzere geleneksel olarak çeşitli etkinlikler gerçekleştirilir. Peki Balkanlar, Anadolu ve Mezopotamya topraklarında görülen Hıdırellez ne zaman kutlanır?

Hıdırellez akşamıo neler yapılabilir? İşte Hıdırellez veya Hızır günü ile ilgili merak ettikleriniz ve yakınlarınızla paylaşabileceğiniz Hıdırellez masajları...

HIDIRELLEZ MESAJLARI

Pek çok geleneksel günümüzde olduğu gibi Hıdırellez de teknoloji tanışmıştır. Son yıllarda artık Hıdırellez zamanı insanlar birbirlerine cep telefonlarından Hıdırellez mesajları gönderiyor; Facebook, Twitter, Whatsapp gibi iletişim araçlarından Hıdırellez mesajları ve sözleri paylaşıyorlar. Siz de yarın Hıdırllez zamanı aşağıdaki mesajlardan istediklerinizi yakınlarınızla paylaşabilirsiniz.

- Bu akşam

- Hızır (as) berekti ile gelmesini, gül ağacına bıraktığınız dileğiniz gerçek olmasını temenni ederim. Hıdırelleziniz kutlu olsun.

- Hıdırellez bereketiyle gelir, dileğin kabul olur inşallah. Bereketin ve yazın habercisi Hıdırelleziniz kutlu olsun.

- Yaz dileğini bırak bir güle; kavuş berekete. Hıdırellezin kutlu olsun.

- Hıdırellez'de dilekler tutulur, gül ağacına bağlanır; sizin de kısmetiniz bağlanmasın, bereketiniz bol olsun.

- Tuttuğun dilek gerçek olsun, hanenize mutluluk dolsun. Hıdırelleziniz kutlu olsun.

- Bahar geldi yaz geldi Hıdırellez zamanı geldi. Hızır (as) dileklerinizi kabul etsin, Hıdırellez bayramanız kutlu olsun.

- Dileğinizi bağladığınız gül gibi yüzünüz gülsün. Hıdırellez bayramınız kutlu olsun.

- Havalar gibi yüreğinizde hep sıcacık olsun. Hıdırellez'de dilekleriniz kabul olsun.

- Hıdırellez bayramınız kutlu olsun, Hızır (as) dileğinizi bahşetsin.

- Yaz gelince dilekler bağlanır gül ağacına. Hızır (as) gelsin ağacınıza dileniğinizi kabul etsin, bereketiyle yüzünüzü güldürsün. Hıdırelleziniz kutlu olsun.

- Hızır aleyhisselam, bugün edilen tüm dileklerinizi kabul etsin.

- Hızır aleyhisselam ile İlyas aleyhisselam ab-ı hayat suyunu bulsun, dilekleriniz kabul Hıdırellez bayramınız kutlu olsun.

- Evin olsun, araban olsun, olmazsa canın sağ olsun. Hıdırellez bayramın kutlu olsun.

- Hıdırellez ateşini büyüttük, dertlerimizi söndürdük. Hıdırellez bayramında dilekleriniz kabul olsun.

- Yaz dileğini bağla gül ağacına; bu sefer olmazsa bir dahaki bayrama. Hıdırellez bayramınız kutlu olsun.

- Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli talihiniz hep bol olsun. Hızır gününüz kutlu olsun.

- Hıdırellez bayramında dilekleriniz kabul olsun, sağlıklı, bereketli nice yıllar dilerim.

- Bu güzel Hıdırellez akşamında Hızır (as) size ve yakınlarınıza bereket getirsin.

HIDIRELLEZ SÖZLERİ

- Hıdırellez yağmularının damlaları altın olur.

- Hıdırellez'e kadar bir tutam, hıdırellez den sonra tutam tutam.

- Az bilirim, uz bilirim, hıdırellez den sonra yaz bilirim.

- Hıdırellez yaz kapısı, yedi gün sürer tipisi. Hıdırellez bayramınız kutlu olsun.

HIDIRELLEZ İÇİN GÜZEL YEMEK TARİFLERİ

Bu akşam dileğinizi dilek dilemek dışında yaz aylarının ve bereketin habercisi Hıdırellezi güzel yemeklerle de kutlayabilirsiniz. İşte Hıdırellez için birbirinden güzel yemek tarifleri...

Muhteşem Hıdırellez Günü İçin 11 Leziz Yemek Tarifi


HIDIRELLEZ GELENEKLERİ

Hıdırellez gecesinin en önemli ve yaygın geleneği dilek tutulmasıdır. Hızır'ın (as) uğradığı yerlere bereket vereceğine inanılır ve böylece dileklerin gerçekleşeceğine inanılır. Hıdırellez kutlamaları genellikle yeşillik, ağaçlık alanlarda yapılır.

Anadolu'da gül ağacının dibine 7 fasulye ya da nohut ekme geleneği de vardı. Gömen kişi kötülüklerin yakınlarına, sevdiklerine değil bu fasulye veya nohutlara gelmesini diler.

İnsanlar Hıdırellez gecesi dileklerini bir kağıda yazıp kırmızı bir kurdele ile bir gül ağacına bağlarlar. Bunun yanından ateş yakıp üstünden atlamak suretiyle de dilek tutulmaktadır.

Dilek dileme dışında o gece baht açma törenleri de düzenlenir. Bunlara İstanbul ve çevresinde “baht açma”, Denizli ve çevresinde “bahtiyar”, Yörük ve

Türkmenlerde “mantıfar”, Balıkesir ve çevresinde “dağara yüzük atma”, Edirne ve çevresinde “niyet çıkarma”, Erzurum'da “mani çekme” adı verilir.

Anadolu'nun farklı köşelerinde Hıdırellez'e özgü farklı adetler mevcuttur. Kimi yörelerde Hıdrellez Günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Kurban ve adaklar “Hızır hakkı” için olmalıdır. Zira tüm bu hazırlıklar Hızır'a (as) rastlamak amacına yöneliktir.

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde bir yıllık yoğurt mayası, Hıdırellez ve bu günü takip eden 2 gün süresince sabah ezanı ile tan ağarması arasındaki vakitte doğadaki bitkilerin üzerinden toplanan çiy tanelerinden sağlanır.

Trabzon-Şalpazarı İlçesi’nde maya katılmadan yoğurt yapılır. Mayalama sıcaklığındaki sütün içine besmeleyle bir tahta kaşık konur. Bu şekilde elde edilen maya bir yıl kullanılır. Gelecek yıl tekrar değiştirilir.

HIDIRELLEZ BAYRAMININ KÖKENİ

Hızır (as) ve Hıdırellezin inancının kaynağı ile ilgili olarak farklı teoriler mevcuttur. Kimilerine göre bu inancı Orta Asya, Ortadoğu ile Anadolu kültürlerine aittir. Kimilerine göre de İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançları ile ilintilidir.

Aslında Hıdırellez Bayramı'nı ve Hızır (as) inanınışı tek bir kültüre bağlamak mümkün değildir. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran,Osmanlı itibâriyle Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı sevinç kutlamaları yapılmaktadır.
 
 


zaman, kütahya, dilek, tavşanlı, hıdırellez, orta asya, mezopotamya
ÖNCEKİ Vatanım Sensin'de o sahne gündem oldu SONRAKİ Whatsapp'taki şok mesaj ortaya çıktı