• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

İmamoğlu: Vatandaşın bağışlarına engel olmayın!

İmamoğlu: Vatandaşın bağışlarına engel olmayın!

30 Nisan 2020 12:41

İBB Başkanı İmamoğlu, bloke edilen yardım paraları için "Bu para döner gelir bize, biz bunu yine vatandaşa dağıtırız olan sadece ihtiyacı olan vatandaşa o paranın geç gitmesi olur" dedi. !


Orhan Uğuroğlu /YENİÇAĞ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Yeniçağ TV için video konferans ile özel söyleşi yaptık. İmamoğlu'nun  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Millet İttifakı'nın belediye başkanlarına yönelik eleştirilerinden, engellenen yardım kampanyalarına kadar her konuda Orhan Uğuroğlu'na verdiği yanıtlar özetle şöyle:

* Sayın Cumhurbaşkanı'nın, CHP'li belediye başkanlarına yönelik "paralel devlet, FETÖ'cü taktikleri gibi çok ağır ithamları var. Ayrıca açılan bağış kampanyalarını bloke ettiler. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Tümüyle bizi üzen uygulamalar ama gün bugün değil. Bunlara verecek cevaplarımız var bizim. Suskunluğumuz sadece şu anda bunlara cevap vermemekle ilgili değil işimize bakıyoruz biz. Yüzbinlerce insan ne yazık ki İstanbul'da işini kaybetmiş durumda. 20 gün içinde bize yaklaşık 650 bin insan başvurdu. Rutinde 230 bin insana yardım ediyoruz. Bu 650 bin ayrı, 650 bin yeni insan. Belediyeler büyük sıkıntı yönetiyorlar şu anda. İBB olarak 2020 sonuna kadar tahmin ettiğimiz kaybettiğimiz gelir miktarı 6,5 milyar civarında. Bu rakam büyük ama realite böyle. Biz mart ayının ilk haftasından itibaren yaklaşık 2 aydır ulaşım geliri olmadan ulaşım hizmeti yapan bir belediyeyiz.  Şu ana kadar merkezi hükümetin bize "Şunu yapma, şunu ötele, şunu alma, şunu verme" demenin dışında verdiği hiçbir şey yok. Biz bunlarla uğraşıyoruz. İçi boş lafların, tariflerin, suçlamaların bizim nazarımızda itibarı yok. Türkiye'nin her yerinde insanlar hastalıkla mücadele ediyor, binlerce insan hayatını kaybetmiş, yakınları acı içerisinde. Yani bizim çözmemiz gereken böyle sorunlar varken, böyle sözler yakışır mı Allah aşkına? İtibarlı siyasiler olmak istiyorsak, sözüne güvenilir siyasiler olmak istiyorsak, insanların güzel söz duyarak umutla geleceğe bakacak siyasiler olmak istiyorsak bu şekilde hareket etmemiz lazım. Ama ben böyle bir pandemi sürecinde sadece kendi belediye başkanlarıyla toplantı yapmasını hayatım boyunca unutmayacağım.


* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bağış yardımınızı engellemesi ve bedava ekmeği yasaklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İftiraya maruz kalmak hoş bir durum değil. Bize yardım için uzanan ellerin geri boş dönmemesi için mücadele ediyoruz.

O yüzden bu tarz söylemlerin hiçbiri zihnimizde karşılık bulmuyor şu anda. Benim bir hayat felsefem var; Kötü söz sahibine aittir. Kim olursa olsun makamı ne olursa olsun. Hele hele Ramazan ayında kimsenin ağzına yakışmaz, 'İnançlıyım oruç tutuyorum' diyen kimsenin ağzına yakışmaz.

* Bağış paralarına konulan blokenin hemen açılması gerekmez mi?

Vali'nin talimatı usulsüz bankanın paramıza bloke koyması kanunsuz. Yani hukuka uygun değil. Bunun bu şekilde sürdürülmesinin tek karşılığı vardır siyasi kibir ve inat. Vatandaşın bize yolladığı parayla ne yaptık biliyor musunuz? Yaklaşık 5 milyon lirayı kullandık, kartlara 600 ve 300 lira yatırarak bize başvuran vatandaşlarımıza tek tek dağıttık. Direkt nakdi yardım yaptık bunu da aynı şekilde yapacağız. Yazık günah ahlaka ve hukuka uymayan bir davranış. Vatandaşın parasına da bir şey olmaz bizim itibarımıza da bir şey olmaz. Bu para döner gelir bize, biz bunu yine vatandaşa dağıtırız olan sadece ihtiyacı olan vatandaşa o paranın geç gitmesi olur.


ÖNCEKİ Askıda ekmek isteyenler yüzde 30 arttı SONRAKİ Fatih Portakal'a açılan dava Erdoğan'ın o sözlerini akla getirdi!