• USD  32,52
  • EURO  34,74
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.496,69
SON DAKİKA

İnşaat işçisine Kürtçe' yasağı meclis gündeminde

İnşaat işçisine Kürtçe' yasağı  meclis gündeminde

01 Nisan 2018 12:02

İstanbul Başakşehir'de YAPI & YAPI firmasının Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında, Kürt işçilerin kendi aralarında 'Kürtçe' konuşmasının yasaklanması TBMM gündemine taşındı.


HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, İstanbul Başakşehir'de YAPI & YAPI firmasının Kayaşehir Emlak Konut Kuzey Yaka Projesi inşaatında, Kürt işçilerin kendi aralarında 'Kürtçe' konuşmasının yasaklanması TBMM gündemine taşıdı. Akdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde Türkiye Cumhurbaşkanı, bakanları ve milletvekillerinin Kürtlerin yaşadığı bölgelerde katıldıkları etkinliklerde Kürtçe konuştuğunu hatırlatarak, "Türkiye’de Kürtçe diline karşı fobi ve inkâr gün geçtikçe artmaktadır" ifadelerine yer verdi.

İnşaat işçisine 'Kürtçe' konuşma yasağı belgelendi

Akdoğan'ın Bakan Soylu'ya yönelttiği sorular şöyle:

1)​ Bu güne kadar bakanlığınızca Kürtçe dilinin korunması ve özgür konuşulması için neler yapılmıştır?

2)​ Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan ve T.C vatandaşı olan 20 milyondan fazla insanın anadilini konuşmasından dolayı uğradığı çirkin muamelelerin, insanlar üzerinde yarattığı duygusal kırılmamın ve ayrışmanın önüne nasıl geçmeyi düşünüyorsunuz?


3)​ Söz konusu firma için herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

4)​ Bu güne kadar Kürtçe konuştuğu gerekçe gösterilerek darp edilen, sözlü tacize uğrayan ve hatta öldürülen kişilerden haberdar mısınız? Bunun için nasıl bir tedbir almayı düşünüyorsunuz?

5)​ Türkiye’de Kürtçe dilinin yasak olduğunu belirten herhangi bir yasa ya da genelge varımdır? Varsa bu yasa hangi evrensel hukuk ve insan hakları ilkesine dayanmaktadır?

6)​ Söz konusu firmanın yaptığı bu haksız ve çirkin davranışı baz alırsak, herhangi bir firmanın veya kurumun böyle bir uygulama yapma hakkı var mıdır? Varsa bu hangi iş hukukuna ve ahlakına dayanmaktadır?


tbmm, kürtçe, inşaat, hukuk, yasa, firma, evrensel
ÖNCEKİ Kredi borcu olan mezunlar dikkat SONRAKİ Ece Erken’den korunmak için tedbir istedi