• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

İsmail Ok: Kaz Dağları’nda 500 ton siyanürle altın arayacaklar

İsmail Ok: Kaz Dağları’nda 500 ton siyanürle altın arayacaklar

31 Temmuz 2019 20:52

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili, TBMM Katip Üyesi İsmail Ok, 17 yıllık süreçte özellikle Kaz Dağları’na karşı büyük bir saldırının yaşandığını belirterek, “’AKP’nin Kaz Dağları’na karşı ayrı bir husumeti var. Tıpkı zeytin ağaçlarına olduğu gibi” dedi.


İYİ Partili Ok: Kaz Dağları’nda 17 yıl içerisinde 16 tane maden firmasına siyanür ile altın aranması konusunda ruhsat verildi.

“Kaz Dağları’nda 500 ton siyanür ile arama faaliyeti yapılmak isteniyor”

TürkiyeGündemi (Ankara)

Kaz Dağları’nda 17 yıl içerisinde 16 tane maden firmasına siyanür ile altın aranması konusunda ruhsat verildiğini belirten İsmail Ok, birçok mahkeme kararına rağmen maden çalışmalarına aralıksız devam edildiğini ve Kaz Dağları’nda 500 ton siyanür ile arama faaliyeti yapılmak istendiğini söyledi. Ok, “Ak Parti’nin Kazdağlarına yaptığı zulmü Nuh tufanı bile temizleyemez” dedi.

İYİ Partili Ok’un altın arama gerekçesiyle talan edilmek istenen Kaz Dağlarına ilişkin açıklaması şöyle:

“Ak Parti hükümetleri döneminde özellikle Kaz Dağları’na karşı büyük bir saldırı başladığını hatırlatan İsmail Ok, ‘’AKP’nin Kaz Dağları’na karşı ayrı bir husumeti var. Tıpkı zeytin ağaçlarına olduğu gibi.

17 yıldır tüm bölge halkının mücadele ve eylemlerine rağmen ısrarla her yıl siyanür ile maden aramalarından tutun da, bölgenin endemik çeşitliliği bitirecek olan baraj çalışmalarına kadar birçok tahribat yaşandı. Mahkeme kararları yok sayılarak her geçen gün yeni bir maden şirketine pazarlanan bir Kaz Dağları var.

‘16 MADEN FİRMASINA RUHSAT VERİLDİ’

Kaz Dağları’nda 17 yıl içerisinde 16 tane maden firmasına siyanür ile altın aranması konusunda ruhsat verildi. Birçok mahkeme kararına rağmen maden çalışmalarına aralıksız devam edildi. Kaz Dağları’nda 500 ton siyanür ile arama faaliyetleri yapılmak isteniyor.

Kaz Dağları ülkemizin en önemli değerlerinden bir tanesidir. Alp Dağları’ndan sonra dünyada en fazla oksijenin üretildiği Kaz Dağları ne yazık ki hükümetin yabancı ve yandaş firmalara altın arama bölgesi olarak tahsis edildiği bir yer haline geldi. Göreve geldikleri günden bu yana kaçak yapılaşmadan, HES, RES ve daha birçok uygulama ile karşı karşıya kalan Kaz Dağları şimdi de siyanür ile zehirleniyor.

Ak Parti’nin Kazdağlarına yaptığı zulmü Nuh tufanı bile temizleyemez. Kaz Dağları’nda 101 familya ve 800 civarında bitki taksonu vardır. Bunların 77 tanesi sadece dünyada Kaz Dağları’nda bulunan türler. Böylesi bir öneme sahip olan Kaz Dağları’nda sırf maden şirketlerinin işlerini kolaylaştırmak adına 8 adet baraj projesi düzenlediler.

O yıllarda konu hakkında birçok önerge ile konuyu ülke gündemine taşıyarak bölge halkı ile birlikte büyük bir mücadele sergilendi. Büyük bir şans eseri talep edilen kredilere onay çıkmaması nedeniyle proje uygulanmadı.


ismail ok, kazdağları
ÖNCEKİ Bir akraba ataması da Ağrı'dan SONRAKİ HDP’li Beştaş’tan Adalet Bakanı Gül’e Grup Yorum soruları