• USD  32,51
  • EURO  34,81
  • BORSA  9.684,13
  • ALTIN  2.428,32
SON DAKİKA

İşte yıl sonu enflasyon tahmini

İşte yıl sonu enflasyon tahmini

30 Ocak 2019 11:10

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya 2019 yılının ilk enflasyon raporu toplantısında açıklamalarda bulundu. Çetinkaya 2019 yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 15.2'den yüzde 14.6'ya düşürüldüğünü açıkladı.


TCMB Başkanı Murat Çetinkaya enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre 2019 yıl sonu enflasyonu yüzde 14.6 olarak revize edildi. İşte Çetinkaya’nın açıklamalarından satır başları:

ABD ve İngiltere'de büyüme performansı olumlu olsa da Euro Bölgesi'nde yavaşlama belirgin. Korumacılık eğilimleri belirsizliği artırıyor.

Bu dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin artması politika normalleşmesinin hız kaybedeceğini düşündürüyor.

Para politikasındaki sıkı duruş yurt içi finansal gelişmelerde ivme gösterilmesine katkıda bulundu. Türk Lirası gelişmekte olan para birimlerinden olumlu ayrıştı. Finansal koşullardaki sıkılık devam ederken kredilerin büyümedeki yavaşlaması belirgin hale geldi.

 
DENGELENME BELİRGİNLEŞTİ
Petrol ve ithalat fiyatlarındaki gerileme ve vergi indirimleri iç talepteki zayıflama enflasyondaki düşüşte etkili oldu.

Finansal koşullardaki belirgin sıkılaşmanın etkisi ile talep daraldı.

Son çeyreğe ilişkin göstergeler dengelenmenin belirginleştiğini gösteriyor.

VERGİ İNDİRİMLERİ ETKİLİ OLDU

Kredi faiz oranlarındaki gerileme ve kredi standartlarındaki sınırlı gevşeme bir önceki çeyreğe kıyasla bir miktar azaldı. Tüketci enflasyonu ekim enflasyon raporunda verdiğimiz tahminin altında gerçekleşti. Altın dışı tüketici enflasyonunda da benzer bir görünüm var. Enflasyonun öngörülenin altında kalmasında petroldeki düşüş ve TL’deki değerlenme var. Vergi indirimi ve talep koşulları da etkili oldu. 2018 yılının son çeyreğinde temel mal ve enerji grupları öne çıktı.

 
Hizmet grubu yıllık enflasyonu yükselişini sürdürdü. İç talepteki zayıflamanın fiyatlama davranışlarındaki bir miktar iyileşme ortaya çıktı. Değerli konuklar iktisadi faaliyet ekim enflasyon raporunda ortaya koyduğumuz şekilde yavaşladı. Bu dönemde GSYH dönemlik yüzde 1.1 daralırken yıllık 1.6 artış kaydetti.


Talep kompozisyonundaki dengelenme belirginleşerek devam etti. Kasım ayından itibaren uygulanan vergi teşvikleri daralmayı kısmen sınırlıyor. Küresel büyüme görümündeki kısmi yavaşlamaya rağmen dış talep gücünü koruyor. Firmaların dış piyasalara yönelme eğilimi mal ihracatını desteklemeye devam ediyor. Turizm ve diğer hizmet gelirlerinin olumlu seyri devam ediyor. Cari işlemler dengesi hızlı bir şekilde iyileşti.


turizm, merkez bankası, murat çetinkaya, izmet, cari
ÖNCEKİ Milli Eğitim Bakanı çok önemli iki projeyi açıkladı SONRAKİ İmamoğlu Binali Yıldırım'ın istifasına ne dedi ?