• USD  32,37
  • EURO  34,96
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.325,56
SON DAKİKA

Kadın cinayetlerinde gizlilik kararlarına tepki

Kadın cinayetlerinde gizlilik kararlarına tepki

15 Kasım 2020 10:30

Kadın cinayetleri soruşturmalarında sık sık getirilen gizlilik kararlarına tepkiler sürerken avukatlar bu kararların tepkiyi ve farkındalığı azaltmak için olduğunu vurguladı.


Kadınlar, erkekler tarafından katledilirken ya da şüpheli şekilde öldürülürken katiller hakkındaki soruşturma dosyalarına gizlilik kararları getiriliyor.

Birgün Dilan Esen'in haberine göre; Hem avukatların hem katledilen kadınların ailelerinin hem de kamuoyunun olay hakkında bilgi edinmesini engelleyen gizlilik kararlarının neden getirildiği ise merak konusu.

Serap Öner, Tuğba Tokbaş, İpek Er, Duygu Delen ve daha birçok kadının ölümünün araştırıldığı soruşturmalara gizlilik kararları getirildi. Son olarak Adana’da Serap Öner’in, uzaklaştırma kararına rağmen boşanma aşamasında olduğu Ali Öner tarafından katledilmesine ilişkin yürütülen soruşturma dosyasına gizlilik getirilmesi tepkilere neden oldu.

“Kadına karşı şiddete dair görülen yargılamalarda kimin yararı gözetilerek bu gizlilik kararı alınıyor?” diye soran Avukat Ezgi Ergen, kadın cinayeti dosyalarına getirilen gizlilik kararlarını BirGün’e değerlendirdi.

Bu kararların hangi gerekçeyle alındığına bakmak gerektiğini söyleyen Ergen, şunları dile getirdi: “Fail mi korunuyor, medyaya yansımasın mı isteniyor gibi ihtimaller akla gelebiliyor. Soruşturma aşamasında alınan gizlilik kararı etkin bir soruşturma yürütüldüğü konusunda soru işareti uyandırabiliyor. Kovuşturma aşamasında duruşmaların kapalı görülmesi ise var olan toplumsal bir tepkinin sönümlenmesini amaçlamaya yönelik olabiliyor.”

TEPKİYİ AZALTMAK İSTİYORLAR
Ergen, şöyle konuştu: “Dosyada ne olduğunu, alınmayan ifade, kapatılan delil var mı, ttkin bir soruşturma yürütülmüş mü bilemiyorsun. Bu durum toplum ve mağdurun yakınları açısından bir sıkıntı oluşturuyor. Zaten kadına karşı şiddete dair dosyalarda yargıya ciddi bir güvensizlik var. Nitekim toplumsal tepkiyi azaltmaya ve belki de bu dosyaları unutturmaya yönelik kararlar olabiliyor.”


ÖNCEKİ Türkiye bu diziyi konuşuyor SONRAKİ Kılıçdaroğlu: Öyle bir anayasa çalışması yok