• USD  32,59
  • EURO  34,80
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.508,67
SON DAKİKA

Kaftancıoğlu'na bir destek de Cumartesi Anneleri'nden

Kaftancıoğlu'na bir destek de Cumartesi Anneleri'nden

07 Eylül 2019 15:21

Cumartesi Anneleri 754. Hafta eylemi İHD İstanbul şubesi önünde yaptıkları açıklamada hapis cezası alan Canan Kaftancıoğlu'na destek verdi. Cumartesi Anneleri'nin açıklamasında, "Canan başkana verilen ceza hukuksuz ve adaletsizdir" ifadeleri yer aldı.


Cumartesi Anneleri eylemlerinin 754’nci haftasında 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Dikmen'deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak öldürülen Kenan Bilgin için adalet taleplerini yineledi. Cumartesi Annelerinin bu haftaki eylemine CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HDP’li Milletvekilleri Ahmet Şık ile Musa Piroğlu ve kayıp yakınları katıldı.

Basın açıklamasını gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu. Kenan Bilgin’in gözaltında kaybedilişini şu sözlerle aktardı: “35 yaşındaki Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara Dikmen’deki bir otobüs durağından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 10 kişi ile birlikte burada işkenceyle sorgulandı. Gözaltı sonrasında bu kişiler mahkemeye çıkarıldığında aralarında Kenan Bilgin yoktu” diye konuştu.

Kenan Bilgin’in abisi İrfan Bilgin de HDP binası önünde eylem yapan annelerin çığlıklarını duyduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bakanlar HDP binası önünde eylem yapan kadınların çığlığını duyuyor ama biz Cumartesi Anneleri'nin çığlığını duymuyor. Oradaki annelerin gözyaşlarını biz anlarız siz anlayamazsınız. Çünkü buradaki annelerin gözyaşlarına jopla, polisle, iple köpekle saldırıldı. Adalet Bakanlığı’nın anaların feryadı hakkında konuşmaya hakkı yoktur. Annelerinin göz rengi farklı değildir. Annelerin feryadı aynıdır. Cumartesi Anneleri'nin ve Diyarbakır’da eylem yapan annelerinin sorunlarını çözecek olanlar bu ülkenin iplerini ellerinde tutanlardır.

Bilgin iç hukuk yollarını tükettiklerini söyleyerek, “Anayasa Mahkemesine başvurduk fakat Kenan Bilgin davasını soruşturmaya gerek yoktur diye kapattılar. İç hukuku tüketince Avrupa İnsan Hakları Derneği’ne başvurduk. Mahkeme, Kenan Bilgin’in 12 Eylül 1994 tarihinde güvenlik güçlerince gözaltına alındığını, kendisinin 3 Ekim 1994 tarihine kadar güvenlik güçlerinin elinde bulunduğunu ancak bu konu da hiç bir kaydın tutulmadığını tespit ederek Türkiye’yi oy birliğiyle mahkum etti. Bu kadar iki yüzlü, yalancı adaletin olmadığı bir ülkede yaşıyorum ne yazık ki .Kenan Bilgin ve diğer kayıp sıran insanlar değildir”dedi.

Cumartesi Anneleri ile Kenan Bilgin’in ailesi “ Devlet, Kenan Bilgin’in gözaltında kaybedilmesindeki sorumluluğu üstlensin ve bu insanlığa karşı suç üzerindeki cezasızlığa son versin “diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

TAHRAN: KENAN BİLGİN'İN ÖLDÜRÜLMESİNE TANIĞIM
Kenan Bilgin ile birlikte gözaltına alınan tanıklardan Cavit Naci Tahran da mesaj gönderdi. Tarhan’ın mesajı şöyle: “45 yıldır adaletsizliklerin, 25 yıldır da Kenan Bilgin’in tanığıyım. Her yerde avazım çıktığı kadar bağırdım; tanığım ben. Sıradan bir olayın, sıradan bir insanın öldürüldüğü anın tanığı değilim. Birlikte gözaltına alınıp Ankara Emniyet’ine götürüldüğümüz Kenan Bilgin’in, onun şahsında da tüm kayıpların tanığıyım ben” dedi.

KAFTANCIOĞLU'NA DESTEK AÇIKLAMASI
Cumartesi Anneleri ayrıca yıllar önce attığı tweet'ler sebebiyle beş ayrı suçtan yargılandığı davada 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na da destek açıklamasında bulundu. Kaftancıoğlu'nun her zor zamanda Cumartesi Anneleri'nin yanında olduğu belirtilen Cumartesi Anneleri'nin açıklamasında "Canan başkana verilen cezan hukuksuz ve adaletsizdir" ifadeleri yer aldı.


açıklama, destek, canan kaftancıoğlu, cumartesi anneler, ihd
ÖNCEKİ İmamoğlu: Araçların hepsi ihtiyaç fazlası... SONRAKİ Karamollaoğlu'ndan Canan Kaftancıoğlu'na destek