• USD  32,57
  • EURO  34,73
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.486,63
SON DAKİKA

Korona günlerinde mutlaka tüketmeniz gereken besinler!

Korona günlerinde mutlaka tüketmeniz gereken besinler!

17 Nisan 2020 01:26

Uzmanlar koronavirüsten korunmak için sağlıklı beslenmenin önemini vurguladı. Vatandaşa alışveriş yaparken, dikkat edilmesi gerekenleri ve mutlaka tüketilmesi gereken besinleri sıraladı.


Dünya Sağlık Örgütü ve Türkiye Diyetisyenler Derneği koronavirüste beslenme hakkında bildirgeler yayımladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Maria Tanoğlu bu bildirgelerdeki öne çıkan başlıkları özetledi. Diyetisyen Tanoğlu, raf ömrü uzun gıdaları tercih etmemiz gerektiğine vurgu yaptı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yazı dizimize iki gün boyunca konuk olarak beslenme, alışveriş ve bağışıklık sistemi konularında öneriler sıraladı. Yeterli sıvı alımı, kaliteli protein, sebze, meyve, tam tahıl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmenin önemini vurgulayan Tayar, “D vitamini, çinko, omega-3 içeren destekler ile doğal C vitamini işe yarar. Bunun dışında ellerin sık sık yıkanması, yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi önem taşımaktadır. Özetle sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek ilk basamakta yapmamız gerekenler arasında yer alır” diye konuştu.

Diyetisyen Tanoğlu, raf ömrü uzun gıdaları tercih etmemiz gerektiğinin önemle altını çizdi.

Enfeksiyon ile baş etme konusunda çok başarılı besinlerin bulunduğuna değinen Tayar, özellikle rengarenk çeşitli sebze ve meyvelerin çeşitli antioksidan ve lif içerikleri nedeniyle kıymetli olduğunu kaydetti. Olabildiğince her sebze ve meyvenin tüketilmesi önerisinde bulunan Tayar, günde 2 porsiyon sebze ve 3 orta boy taze meyvenin yeterli olacağını dile getirdi.

YOĞURT, KEFİR, TURŞU, SİRKE

Özellikle soğan, sarımsak, lahana, turp, brokoli, nar, portakal, kivi başta olmak üzere tüm sebze meyvelere beslenme programında yer vermenin önemini vurgulayan Tayar, “Sebze ve meyvelerin bağırsaklarımızdaki yararlı bakteriler olan probiyotiklerin çoğalmasına yardımcı olması özelliği de savunma sistemimize güç katar. Mikrobiyatamızı güçlendirmek için yoğurt, kefir, turşu, sirke gibi fermente ürünler tüketmeliyiz” dedi.

SALGININDAN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

Bu dönemde sabahları mutlaka yumurta tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyen Tayar, “Yumurtanın içerisindeki öğelerin vücutta kullanılabilir hale gelmesi için yanında taze sebze tüketimi arttırılmalıdır. Bağışıklık sisteminin salgıladığı antikorlar protein yapıdadır. Bu yüzden protein içerikli yumurta, et, tavuk ve özellikle de balık tüketimini arttırmamız gerekir. Protein alımınızı yeterli düzeyde tutmalısınız. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, süt ürünleri, bakliyatlar protein içerir. Ayrıca bu grupta çinko minerali direncimizi arttırmamızda yardımcı olur. Gün içinde yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin, en az 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin” diye konuştu.

KARBONHİDRAT TÜKETİMİNE DİKKAT

Basit yani sofra şekeri ve şekerle yapılan yiyeceklere ihtiyacın olmadığı gibi bağışıklık sistemini de baskılayacağını ifade eden Tayar, dolayısıyla kompleks karbonhidrat yani rafine edilmemiş, kepekli, kabuklu tahılların tercih edilmemesini önerdi. Tayar, buğday ekmeği, yulaf ve bulgurun bunlara örnek olabileceğini ekledi.


sağlık, gıda, uzman, Beslenme, Vitamin, koronavirüs
ÖNCEKİ İbrahim Kalın'dan sokağa çıkma yasağı itirafı! Genel bir yasağın ekonomik maliyeti büyük olur SONRAKİ Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüsten nasıl korunuyor?