• USD  32,37
  • EURO  34,95
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.325,36
SON DAKİKA

Marmara Üniversitesi, Külliye oluyor

Marmara Üniversitesi, Külliye oluyor

21 Ekim 2020 02:49

Geçtiğimiz sene Marmara Üniversitesi Maltepe Kampüsü’nde "Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Temel Atma Töreni" gerçekleştirilmişti.


Geçtiğimiz sene Marmara Üniversitesi Maltepe Kampüsü’nde "Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Temel Atma Töreni" gerçekleştirilmişti. Başta AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere birçok üst düzey yetkilinin katıldığı temel atma töreninde, bunun bir dönüm noktası olduğu, dağılmış üniversitenin tek bir noktada birleştirilmesinin faydalı olacağı söylendi.

Erdoğan, yapılmakta olan Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi için, "Bu çok büyük bir anlam, büyük bir güç katacaktır. Mimarisiyle tarihimize, kültürümüze, medeniyetimize yakışır bir eser olacaktır.’’ ifadelerini kullanmıştı. 

Çalışmalar planlandığı gibi giderse 2021 yılının nisan ayında inşaat tamamlanacak. O tarihten itibaren ise fakülteler yavaşça ‘Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’ne doğru taşınacak.

ÖĞRENCİLER SESLERİNİ DUYURMAK İSTİYOR
KRT'den Melis Önderoğlu'nun haberine göre; Bilim yuvası olan üniversiteleri için mücadele eden öğrenciler, ''Üniversiteler Külliye Olamaz'' diyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. 

Dört koldan okullarının külliye olmaması için çabalayan öğrenciler hem dayanışma forumları kuruyor hem de imza kampanyaları düzenliyor, ''Külliye yapılmak istenen üniversitemizde sessiz kalmıyoruz. Marmara Üniversitesi öğrencilerini külliyeye ve öğrenci düşmanı uygulamalara karşı mücadele etmek için Marmara Dayanışması Forumlarına çağırıyoruz.'' diyorlar.

Konuyu, Marmara Üniversitesi Dayanışma Platformu Yürütme Kurulu’ndan Fırat Çağdaş ile konuştuk. Okullarının Külliyeye dönüşecek olmasından dolayı öğrencilerin oldukça tepkili olduklarını söyledi.

- Gelinen aşamada son durum nedir? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği bir 2023 tarihi var, ne olacak 2023’te? 

‘’Merhaba öncelikle. Süreci şöyle özetleyebiliriz; Kenan Evren Kışlası, Marmara Üniversitesi’ne yeni bir kampüs inşası için tahsis edildi. Fakat burada kampüs dediğime bakmayın, AKP iktidarının üniversitelere bakışının açığa çıktığı, tek bir örnekte somutlaşmış hali olarak buraya Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi ismi verildi. İlk etapta Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi 2021 yılında tamamlanan binalara geçecek. Rektörlüğün yaptığı açıklamaya göre ise, kampüsün açılış tarihi 29 Mayıs 2023. Tabii ki taşınan tek fakülte Teknoloji Fakültesi olmayacak. Bu ‘’proje’’, bu üniversitelere bir saldırı niteliği taşıyor aslında. Marmara Üniversitesi’nin tüm kampüslerini tek bir yerleşkede toplama amacı güdülüyor. Tabii biz bu külliye kavramına baktığımızda sadece gerici bir bakış açısı görmüyoruz ayrıca Göztepe Kampüsü gibi inşaat patronlarının kâr duygularını kabartan bir yerleşkenin de tasfiye edilip ranta kurban edileceğini görüyoruz. Keza İşletme Fakültesi ve İletişim Fakültesi’nin eski kampüsleri bu kaderi paylaştı geçmişte. Tüm bu taşınma sürecine ek olarak, bugün tüm üniversitelerde yapılmak istenen dönüşümün bir boyutunda da ‘’Kampüsleri şehirlerin uç noktalarına taşıma’’ gayesinin olduğunu görüyoruz. İstanbul Üniversitesi’nin bir bölümünün Hadımköy’e taşınması da buna yansıyan başka bir örnek. Yine rektörün açıklamasına ve yandaş inşaat patronlarına iki defa ihale edilerek verilen projeye göre, burada Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden hareketle fakülteler inşaat edileceği söylendi. Külliye’nin sözlük ve tarihsel anlamı, kısaca cami çevresinde toplanan yapıları ifade ediyor. Bu bakış açısı, bizim üniversitelerde kabul edemeyeceğimiz, aydınlanma mirasına ve üniversite fikrine ters bir anlayışı temsil ediyor.’’

 


marmara, üniversite, külliye
ÖNCEKİ Cem Yılmaz'dan sağlık çalışanlara moral... SONRAKİ Buğra Kavuncu'dan Ümit Özdağ hakkında suç duyurusu