• USD  32,56
  • EURO  34,90
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.430,29
SON DAKİKA

Marslı - The Martian'da bilim ve kurgu iç içe

Marslı - The Martian'da bilim ve kurgu iç içe

05 Ekim 2015 22:54

Bilim ve kurgunun iç içe geçtiği Martian (Marslı) daha ilk haftasında gişeye damgasını vurmuş durumda.


Haberin Videosu İçin Tıklayın

Peki vizyona girdiği ilk haftada sadece ABD'de 55 milyon dolar (165 milyon TL) hasılat elde eden filmde Matt Damon'ın canlandırdığı Astronot Mark Watney'in yaşadıkları ne kadar bilime uygun?

Filmde 'Kızıl Gezegen'de yaşanan bir fırtına sonucu, ekip, Mark Watney'in öldüğünü var sayıyor ve onu arkalarında bırakarak Dünya'ya geri dönüyor. Mars'ta fırtınaların yaşandığı doğru olsa da gezegenin atmosferinin yoğunluğunun gezegenimizin atmosferinin yüzde 1'ine denk geldiği hesaba katıldığında yaşanan fırtınaların bu denli yıkıcı olması olası değil.

Başka bir deyişle filmin ana konusunun aksiyon tutkunu Hollywood'un abartısı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira normal koşullarda Mars'ta bu denli kuvvetli bir fırtınanın oluşması mümkün değil.

Mars'taki radyasyonun filmdeki işlenişi bir başka problemli konu. 'Kızıl Gezegen'de 180 gün boyunca kalan astronotların burada maruz kaldıkları radyasyon nükleer reaktörlerde çalışan kişilerin bir yıl boyunca maruz kaldığı radyasyonun yaklaşık olarak 15 katı. Filmin bu detaya değinmemesi ise bilim çevrelerinin eleştirilerini çekmiş durumda.

Filmin bunun es geçtiğini belirten uzmanlar bu denli bir radyasyona maruz kalan ekibin normal şartlarda kansere yakalanması gerektiğinin altını çiziyor.

Mars'ın yüzeyinde uzun yürüyüşler yapan ekibin gezegenimizden çok da farklı olmayan bir biçimde yürüdüğüne belirten uzmanın normal koşullarda Mars yürüyüşünün Ay'dakine benzer olması gerektiğini belirtiyor.

Filmde Mars'ta tek başına mahsur kaldıktan sonra kendi yiyeceğini yetiştirmeye başlayan astronotun uyguladığı metotlar da biraz abartılı bulunmuş durumda.

Mars yüzeyine patates yetiştirmek için kendi dışkısını gübre niyetine kullanan Mark Watney'in bu işlemi daha kısa bir yöntemle de yapabileceğini belirten uzmanlar, Mars yüzeyinde çokça bulunan nitratın zaten bu işlevi yerine getireceğinin altını çiziyor.

Her ne kadar bilimi göz ardı ettiği gerekçesiyle eleştirilse de eski NASA çalışanı Astronot Leroy Chiao, filmde uzay seyahatlerinin operasyonel boyutlarının iyi bir biçimde işlendiği görüşünde.

Andy Weir'in 2011 yılında yayınlanan romanından Ridley Scott tarafından sinemaya uyarlanan filmde Matt Damon'a Sean Bean, Jessica Chastain ve Kristen Wiig gibi isimler eşlik ediyor. 108 milyon dolar bütçe ile çekilen film tüm bu eleştirilere rağmen hatırı sayılır bir gişe gelirinin sahibi olacağa benziyor.


ÖNCEKİ Bahçeli o gece 3 telefon görüşmesi yaptı SONRAKİ 1 Mayıs eylemcilerine 16 yıl hapis