• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Meclis eylemcilere kapısını kapattı

Meclis eylemcilere kapısını kapattı

05 Temmuz 2019 10:18

Yeni değişiklikle, Meclis eylemcilere girişi yasakladı. Meclis’te önceden eylem yapan veya haklarında tutanak tanzim edilenler, eylem yapacaklarına dair istihbarat alınanlar ve devlet büyüklerine karşı


Hülya Karabağlı

TBMM’nin dün yapılan Başkanlık Divanı toplantısında,  Meclis Güvenlik Yönetmeliği yapılan değişiklikle bazı maddeleri Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun hale getirildi. Cumhurbaşkanı yardımcıları, atanmış bakanlar yönetmelik hükümlerine girerken parlamenter sistemden kalan tanımlar kaldırıldı.  Cumhurbaşkanı yardımcıları,  bakanlar yönetmelik uyarınca güvenlik uygulamasından geçmeyecek, araç giriş kartı gibi bazı haklar kazanacak. Değişiklikle, Meclis Şeref Kapısı’ndan girişleri yeniden düzenlendi. Buna göre,  Cumhurbaşkanı yardımcıları, atanmış bakanlar şeref Kapısı’ndan girecek protokol listesine girerken, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel komutanı bu kapsamdan çıkarıldı. CHP, Cumhurbaşkanı korumaları, atanmış bakanlara araç giriş kartı  verilmesi gibi uygulamalara karşı çıktı.

Cumhurbaşkanlığı makamı, MKYK üyeleri, PM asil üyelerine geçici araç giriş kartı

Güvenlik Yönetmeliği’nin ‘Geçici Görevli Araç Giriş Kartı’  maddesinde kapsam genişletildi. Yeni değişiklik uyarınca, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların birere özel kalem görevlisi ve üç danışmanı, Cumhurbaşkanlığı makamı, Meclis’te temsilcisi bulunan siyasi partilerin genel merkezlerinin/ grup başkanlıklarının talebiyle milletvekili olmayan MKYK ve PM asil üyeleri ve genel merkezde görevli Meclis tanıtım kartı sahibi kişilerin kullandığı bir araca çalışma ya da görev bitiminde iade edilmek üzere araç giriş kartı verilecek.

Meclis eylemcilere kapısını kapattı

TBMM’ye görev, ziyaret, veya gezi maksadıyla gelen herkes beraberinde getirdikleri çanta, paket gibi eşya ile birlikte Ziyaretçi Kabul Salonu’ndaki güvenlik uygulamasından geçecek, uygun kartla Meclis yerleşkesine giriş yapacak. Satıcılar, dilenciler, akıl hastaları, alkol ve uyuşturucu madde etkisinde olanlar, TBMM’de önceden eylem yapan veya haklarında tutanak tanzim edilenler, eylem yapacaklarına dair istihbarat alınanlar ve devlet büyüklerine karşı  önceden eylem yapmış olanlar Meclis’e giremeyecek. Hatırlanacağı üzere, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ı ziyaret etmek isteyen ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca DHKP-C'li olduğu açıklanan iki kişiden birinin rehin almasıyla ilgili kriz ortalığı karıştırmıştı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Bir İstanbul milletvekiline DHKP-C üyesi birisi ziyarete geliyor. Mahmut Tanal, 'Girsin' diyebilir ama bunu asıl araştırması gereken oradaki Emniyet görevlileri. Elini kolunu sallayarak Mahmut Tanal’ın odasına giriyor. Bu, Mahmut Tanal ile ilişkilendirilmeye çalışılıyor. Mahmut Tanal orada GBT araştırmasını yapan kişinin kendisi midir?” demişti.

 Milletvekili giriş yasağı talebinde bulunacak

Yönetmeliğin, ‘Ana Girişler ile ilgili Genel Hükümler’ maddesine göre, Milletvekilleri tarafından yazılı olarak bildirilen giriş yasağı taleplerinde varsa adli soruşturma kaydı istenecek. Resmi şikayet ve adli soruşturması bulunmayanlara konulacak giriş yasağı taleplerinde gerekçe ve süre belirtmek zorunlu. Milletvekillerinden gelen yasak talepleri Kurul toplantısının yapılacağı güne kadar tedbir olarak uygulanacak.


meclis, eylem, milltvekili
ÖNCEKİ Acun Ilıcalı'dan yeni sezon ipuçları SONRAKİ Sağlık Bakanlığı 12 bin sözleşmeli personel alacak