• USD  32,53
  • EURO  34,89
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.422,28
SON DAKİKA

Mehmet Akif Ersoy’un doğum yerinin sırrı

Mehmet Akif Ersoy’un doğum yerinin sırrı

01 Aralık 2018 13:31

Milli şair Mehmet Akif Ersoy'la ilgili çekilen belgesel nedeniyle, doğum yeri konusunda, yapımcılar ile Akif'in torunu arasında tartışma çıktı.


Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un hayatını anlatan bir belgeselin çekimlerinin önemli bir bölümü tamamlanmışken, doğum yeri konusunda inanılması güç bir tartışma ortaya çıktı. Milli şairin doğum yeri konusundaki bu karışıklığın nedenini sorulmaya başlandı. 

Belgeseli yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Nihal Ağırbaş, belgeseli “Bayramiçli Akif” olarak çekilirken, Akif'in Çanakkale Bayramiç'de doğduğu tezine göre film çekimlerini yaptı. Akif'in torunu Selma Ersoy buna kesin bir dille karşı çıktı, Ersoy'un İstanbul Fatih'te doğduğunu gerekçeleriyle açıkladı. 

Selma Ersoy Sözcü'den Mehmet Andaç’a açıklamalarda bulundu. Belgeselde anlatılanın aksine Mehmet Akif Ersoy'un İstanbul Fatih'te doğduğunu vurgulayan Ersoy, yanlışın düzeltilmemesi halinde suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

OSMANLI SİCİLİ VE TBMM KAYITLARI

Selma Ersoy şunları söyledi:

“Bir süredir Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde dedemiz, Milli Şair Mehmet kif Ersoy’la ilgili yapılan çalışmaları yakından izliyoruz. Büyük dedemizin kısa bir dönem yaz aylarında ders verdiği bu şirin ilçede dedemiz Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu şeklinde tarihi kayıtlara aykırı metinler yazılıyordu. Biz ailesi olarak ilgilileri bu çalışmalarından dolayı tebrik ederken dedemizin Bayramiç’te değil, kendisinin Safahat’ta belirttiği ve sonraki resmi kayıtlarda, Osmanlı sicili, TBMM Milletvekili kayıt defterinde olduğu gibi ve yıllarca tüm kaynaklarda da işlendiği gibi İstanbul Fatih’te dünyaya gelmiştir. Bu tartışmaya kapalı olan hakikatin iyi niyetli de olsa değiştirilmeye çalışılması bugün değil ama yarın için hakikat hakkında gölge düşürücü hale gelebilecektir. Bu nedenle Bayramiç Belediyesi’nin yürüttüğü belirtilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği söylenen Bayramiçli Akif belgeselinin bu yanlış düzeltilmediği takdirde çekimlerine görüş beyan etmeyeceğimiz ve hem Bakanlık hem de ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini isteriz.”

BELGESELİN İDDİASI

Gazeteci Ömer Erbil tarafından senaryosu yazılan belgeselde milli şairin İmam olan babası Tahir Efendi’nin, ilçedeki Karşıyaka Camisi'ne tayin olduktan sonra Çanakkale Bayramiç'te 1 Temmuz 1873'te doğan Mehmet Akif Ersoy, yüzmeyi, güreş yapmayı öğrendiği ilçede, hafızlığa da ilk adımı attığı anlatılıyor.

Şairin doğduğu kabul edilen bu evin AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın girişimleri, İÇDAŞ A.Ş'nin desteğiyle 2017'de restore edilerek müze haline dönüştürüldüğü bildirildi.

YAZININ TAMAMI


mehmet akif ersoy, belgesel, bayramiçi, selma ersoy
ÖNCEKİ Asgari ücret için 2200 lira istendi SONRAKİ Ahmet Kural'dan yeni hamle