• USD  32,39
  • EURO  35,06
  • BORSA  9.086,75
  • ALTIN  2.326,79
SON DAKİKA

Melih Gökçek döneminde 70 milyonluk araçlar çöp oldu

Melih Gökçek döneminde 70 milyonluk araçlar çöp oldu

28 Aralık 2020 14:56

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Gökçek döneminde Çam Grup’a verilen 7 milyon 375 bin Euro (68 milyon TL) tutarındaki 15 adet teleskopik döner yükleyici alımı işinde usulsüzlükler yapıldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.


nkara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BELKA’nın 2015 yılında, Melih Gökçek döneminde yaptığı 7 milyon 375 bin Euro (68 milyon TL) teleskopik döner yükleyici alımı mahkemelik oluyor.
Yapılan incelemelerde BELKA’nın “ana faaliyet konusu mal ve hizmet alımı” olarak gösterilen alımın uygunsuz şekilde Kamu İhale Kanununun 3/g kapsamında sayılarak, kamu ihale mevzuatına tabi olmaksızın ve hiçbir usul ve esasa bağlı kalınmaksızın alımının yapıldığı ortaya çıktı.
2015’te 3/g eşik değerinin 7 milyon 726 bin 900 TL olduğunu belirten yetkililer, yapılan 25 milyon 317 bin TL’lik alımın kısımlara bölünerek eşik değer altında tutulduğunu ve usulsüzlük yapılarak alımın istisna kapsamında kalmasının sağlandığını belirtti.
Söz konusu satın almaya ilişkin kararlarda doğrudan bir markanın belirli modellerinin yer alması ve o firmanın Türkiye’deki tek satıcısının “Çam Grup” olması dikkat çekti. 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Alınan araçların büyük bir bölümünün yazılımlarının satıcı firma tarafından özellikle kilitlenerek kullanılmak istense dahi kullanım dışı tutulduğu ortaya çıktı.
Yazılımın tam olarak çalıştırılamaması ve diğer arızalar sebebiyle araçların büyük kısmı uzun süre otoparkta bekletildi. Garanti süreci içerisinde bu arızaların tamirinin “muhatabın İtalyan üretici firma olduğu” gerekçe gösterilerek yapılmadığı ve garanti süresinin dolduğu belirtildi.  
BELKA’nın yeni yönetimi, ihaleyi alan Çam Grup yetkilileri ile dönemin şirket yöneticileri hakkında  görevi kötüye kullanma suçu işlendiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Çam Grup, Melih Gökçek döneminde 2 yıl içinde farklı şirketler aracılığıyla, farklı iş kollarında toplam 150 ihale almasıyla biliniyor.


ÖNCEKİ CHP Sözcüsü Pınar Gültekin cinayeti iddialarına açıklık getirdi SONRAKİ Çin aşısı yarın geliyor