• USD  32,56
  • EURO  34,98
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.420,67
SON DAKİKA

Muhalefet bastırdı varlık barışı geri çekildi

Muhalefet bastırdı varlık barışı geri çekildi

15 Temmuz 2016 14:32

Muhalefetin kara parayı aklamaya yol açtığı iddiasıyla karşı çıktığı Varlık Barışı yada tasarısı Hğkümet tarfından geri çekildi.



Temel kanun olarak görüşülen düzenlemeye muhalefet direnince iki günde sadece 5 madde kabul edildi. Muhalefetin ‘kara para maddesini çekin, görüşmeleri tıkamayalım' çağrısına olumlu yanıt geldi. AKP, CHP, MHP ve HDP'li birer milletvekili Maliye Bakanı Naci Ağbal ile özel bir görüşme yaptı. AKP daha sonra kendi verdiği önerge ile tasarıdan geçici 2 madde olarak yer alan bu maddeyi tasarıdan çıkardı.
NE GETİRİYORDU?

Tasarıdaki en kritik bu madde ile, kişi ve şirketlerin yurt dışındaki varlıklarını hiçbir inceleme ve soruşturmaya tabi tutmadan vergisiz olarak kendisi veya başka kişiler üzerine kayıt ettirilerek, Türkiye'ye getirilmesi öngörülüyordu. Paranın ülkeye bankacılık sistemiyle getirilme zorunluluğu da yoktu.
Yurt dışındaki paranın 31 Aralık 2016 tarihine kadar beyan edilmesi ve nakit varlıkların beyan tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde ‘Türkiye’ye getirilmesi’ şartı, önümüzdeki yılın ocak ayı sonuna kadar gümrüklerden yolcu beraberinde bavullarla ya da kamyon ve TIR’larla büyük bir para girişine neden olacağı eleştirisine de yol açmıştı.
‘KARA PARA CENNETİ' OLMAYIZ:

Bakan Naci Ağbal, kara para eleştirilerine Genel Kurul'da “Partiler arasında ortak kanaat oluştu ve biz bu maddeyi geri çektik. Ama, baştan itibaren söylüyoruz, burada yapılan düzenleme ne Türkiye'yi uluslararası hukuk anlamında sıkıntıya sokacak bir düzenlemedir ne de iddia edildiği gibi Türkiye'yi kara para cenneti hâline getirecek bir düzenlemedir” dedi.
Ağbal, maddeyi ‘geçici' olarak çektiklerini, haftaya yeniden görüşeceklerini açıkladı. Bakan, “Yaptığımız düzenlemenin bakanlık olarak hükümet olarak doğru bir düzenleme olduğuna inanıyoruz. Düzenlemeyi gerçek manada bir daha getirmemek üzere geri çekmek şeklinde bir düşüncemiz yok. Vatandaşlarımızın yurt dışındaki varlıklarının Türkiye'ye getirilmesine ilişkin hususu ayrı bir müstakil kanun olarak tanzim edeceğiz ve inşallah gelecek hafta tekrar Parlamentoda bu maddeyi görüşeceğiz. Asla ve kata bir kara para aklama niyetiyle bu yasa getirilmemektedir ve bunu da muhalefet partileri de bilmektedir” dedi.
ZARRAB KONUŞURSA PARALAR MI GELECEK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise maddenin geri çekilmesinin muhalefetin başarısı olduğunu söyledi. AKP'ye çağrıda bulunan Özel, “Bizim endişelerimizi dinleyen, hakim olan ve bundan sonra da dinleyecek olan hükümete ve yöneticilerinize… Aksi takdirde, Türkiye, kara para cennetine dönüşebilir. Aksi takdirde ‘6 Eylül günü Reza Zarrab konuşacak da onun söylediklerinden sonra yurt dışındaki bazı paralar el konma kararı alınmasın diye Türkiye’ye mi kaçırılacak, Reza Zarrab konuşacak da o konuştuktan sonra o paraların izleri bulunur, bu kanun o yüzden o bağlantıyı koparıyor mu?' endişesi, şüphesi, sorusu sizin vicdanınızda cevap verebileceğiniz bir soru halinde kalmaz” dedi


tbmm, muhalefet, özgür özel, zarrab, naci ağbal, varlık barışı
ÖNCEKİ İlk kurbanı Müslüman bir kadın olmuş SONRAKİ Davayı kazandı : Türkiye'nin İlk trans diş hekimi