• USD  32,52
  • EURO  34,80
  • BORSA  9.709,25
  • ALTIN  2.421,59
SON DAKİKA

Muharrem İnce'nin oy oranını açıkladı

Muharrem İnce'nin oy oranını açıkladı

05 Haziran 2018 22:11

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK'te 'Ne Oluyor?' programında Başak Şengül moderatörlüğünde gazeteciler Şirin Payzın, Murat Çelik ve Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.


İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları;

-Sizce nasıl bir seçim atmosferi geçiriyor Türkiye?
Hangi açıdan baktığınıza bağlı. Seçim meydanları canlı, özellikle Muharrem İnce'nin mitingleri son derece canlı, keyifli. Diğerleri biraz daha durgun geçiyor. Millet ittifakının diğer bileşenlerinin mitingleri ise medyada yer almıyor bu da bizi üzüyor. En son Meral Akşener'in Gaziantep'te kamyonla engellenmesi bizleri son derece üzdü.

-Muharrem İnce rüzgari esiyor. Biraz anlatabilir misiniz? Bu rüzgar nasıl bir rüzgar? Anket sonuçları Muharrem İnce'nin 10 puan yükseldiğini gösteriyor. Ne diyorsunuz?
29-30 bandında görünüyor. Tabii ikinci turda Muharrem Bey kazanacak. Bu ülkede 80 milyonun cumhurbaşkanı olacağım diyenin kazanması lazım. Baştan beri söylediği şu: Ben 80 milyonun Cumhurbaşkanı olacağım dedi. CHP rozetini çıkardığına göre ve 80 milyonu kucakladığına göre de beraber mitinge çıkmamızın doğru olmadığını düşündük.

-Parlamenter sisteme dönüş olacak mı?
Biz hiçbir zaman eskiyi savunmadık eski parlamenter sistemi de savunmadık. Şimdi diyorlar ki 'onlar eski sisteme dönmek istiyorlar' hayır efendim biz eskiye dönmek istemiyoruz. Bir partinin genel başkanı hâkim mi tayin eder? Yüzde 10 seçim barajı... 2002’de yüzde 34 oy aldılar parlamentoda yüzde 65’i temsil ettiler. Bu mu milli iradeyi temsil etmek? Yüzde 10 seçim barajının kaldırılması için defalarca teklif verdik kabul etmediler. Seçim yasasını neden değiştirmiyoruz? Neden kadın kotası getirmiyoruz? Arzu ederiz kadınlar daha fazla görünür olur parlamentoda.


-Restarosyan süreci nasıl bir yol haritasıyla şekillenecek?
Parlamenter sistemin yeniden inşa edilmesi lazım ve yeni kurumların gelmesi lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. Bir yandan anayasa değişikliği için çalışılması lazım. İlk defa sivil anayasa imkanı doğacak.

Öbür taraftan İnce bir ekiple yola çıkacak; her şeyi ben yaparım mantığıyla gitmeyecek zaten. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı bütün dünyaya ilan edilecek. Ona müdahale edilmeyecektir. 12 Eylül darbe hukukundan Türk hukuk sistemi kurtulmadıkça demokratik bir parlamenter sistemi kuramayız.

-Ekonomi yönetiminizi ne zaman açıklayacaksınız? Kısa vadede piyasaları istikrar kavuşturmak için ne yapacaksanız?
Sayın İnce meydanlarda da söyledi, ilk yapacağı OHAL'i kaldırmaktır. Bu en azından yargıya erişim hakkını yeniden yurttaşlara verecektir. Yargının önündeki engelleri kaldıracak dolayısıyla. Merkez Bankası'nın müdahale araçlarına siyasetin müdahale etmeyeceğini bütün dünyaya duyuracağız. 

Türkiye ekonomisi tefecilere çalışıyor. Erdoğan rantiye sınıfına çalışıyor. Türkiye'nin yatırım politikasını belirleyenler müteahhitler. Erdoğan içeride farklı dışarıda farklı konuşuyor. Ülke böyle yönetilmez. Türkiye'de ekonomiyi Erdoğan değil faiz lobisi yönetiyor. Türkiye yönetilmiyor, savruluyor.

Bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin enflasyon konusunda hiçbir öngörüsü tutmamıştır.


chp, cnntürk, sistem, parlamenter, Rozet, kııçdaroğlu
ÖNCEKİ Liseli Yaren'den acı haber SONRAKİ Ünlü modacı evinde intihar etti