• USD  32,58
  • EURO  34,79
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.509,24
SON DAKİKA

Özgür Gazeteciler İnsiyatifinden SETA'ya tepki

Özgür Gazeteciler İnsiyatifinden SETA'ya tepki

07 Temmuz 2019 17:14

SETA’nın, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı raporunda, Türkiye’de çalışan uluslararası medya temsilcilerini sosyal medya hesapları da dahil açıklayarak hedef göstermesine dönük tepkiler artıyor.


Hükümete yakınlığıyla bilinen, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA)’nın, “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı raporunda, Türkiye’de çalışan uluslararası medya temsilcilerini sosyal medya hesapları da dahil açıklayarak hedef göstermesine dönük tepkiler artıyor.

Gazetecilik meslek örgütleri tarafından ‘fişleme’ olarak değerlendirilen rapora ilişkin Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (OGİ), “Tarihe  kara bir leke olarak geçecek bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti lanetliyoruz. Hiçbir basın örgütü, kuruluşu ve meslektaşımız bu rapor karşısında sessiz kalmamalı, özgürlüklerimize yapılan bu saldırı karşısında durmalıdır” açıklamasını yaptı.  

OGİ, “Fişleme belgesinde adı geçen tek bir meslektaşımızın başına gelecek herhangi bir olumsuzluktan, raporu hazırlayanlar, SETA yönetim kurulu ve vakfa bu talimatı veren zihniyet sorumludur.

Fişleme belgesinde yer alan meslektaşlarımızı savunuyoruz ve yaptıkları haberin arkasındayız. Hiçbir fişleme ve andıçlama, haber yapma hakkımızı, gazetecilik mesleğimizi icra etme önünde engel olamaz, olmayacaktır.

ÖGİ'DEN SETA RAPORU AÇIKLAMASI

Hükümete yakınlığıyla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla rapor yayımladı.

Raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının özgeçmişleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar listelendi, gazeteciler hiçbir mesleki ve etik kriterle yakından uzaktan alakası olmayan tespitlerle hedef gösterildi.

Çok sayıda gazetecinin isimleri, özgeçmişleri, haberleri, sosyal medya paylaşımlarının yer aldığı bu raporla meslektaşlarımız açık bir şekilde SETA tarafından fişlenmiştir.

Uluslararası basın ve yayın kuruluşlarının Türkçe servislerinde çalışan gazeteci meslektaşlarımızın kamuoyunu doğru bilgilendirme çabaları takdir edileceğine, sicil bilgilerine kadar raporlanması iyi bir niyet beyanı değildir. Doğrudan bağlı olduğu iktidara ve yandaşlarına "şikayet", böylesi raporlardan nice iddianameler hazırlayan yargıya da "ihbar" dilekçesidir.

Onun için bu bir rapor değildir, bir fişlemedir, meslektaşlarımızı hedef göstermektir, darbe dönemlerini aratmayan medya andıcıdır. Akademik hiçbir dayanağı olmayan bu rapor aynı zamanda bir "istihbarat" zihniyeti raporudur.

Vakfın adı, Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’dır. Ülkemizin can çekiştiği siyaset, ekonomi ve sosyal kriz ve bunalımlar bu gibi vakıfların araştırma alanıyken; ülkemizde hiçbir özgürlüğü olmayan medyayla ilgili rapor hazırlamak bu vakfın en son işi bile değildir. Bu tür raporlar, bir tek gerçekliğe ışık tutmaktadır; o da "dünya basın özgürlüğü sıralamasında neden sonlarda" olduğumuzun göstergesidir.

Tarihe kara bir leke olarak geçecek bu fişleme belgesini hazırlayan zihniyeti lanetliyoruz. Hiçbir basın örgütü, kuruluşu ve meslektaşımız bu rapor karşısında sessiz kalmamalı, özgürlüklerimize yapılan bu saldırı karşısında durmalıdır.

Fişleme belgesinde adı geçen tek bir meslektaşımızın başına gelecek herhangi bir olumsuzluktan, raporu hazırlayanlar, SETA yönetim kurulu ve vakfa bu talimatı veren zihniyet sorumludur. Fişleme belgesinde yer alan meslektaşlarımızı savunuyoruz ve yaptıkları haberin arkasındayız. Hiçbir fişleme ve andıçlama, haber yapma hakkımızı, gazetecilik mesleğimizi icra etme önünde engel olamaz, olmayacaktır.

Ne şart ve koşul altında olursa olsun halkın haber alma hakkının gereğini yapmaya devam edeceğiz ve hakikatin izinde yürüyeceğiz. Gazetecilik suç değildir, gazeteciler yalnız değildir!

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (OGİ)

Türkiye Gündemi (Ankara)


haber, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, OGİ
ÖNCEKİ CHP’li Tanal’dan engellilerden KDV alınmasın teklifi SONRAKİ Ünlü Türk doktordan kızkardeşi için şok suçlama