• USD  32,38
  • EURO  35,04
  • BORSA  9.084,22
  • ALTIN  2.326,25
SON DAKİKA

Pargalı'nın tedavi gördüğü Yarımburgaz Mağaraları Kanal İstanbul'un yolunu değiştirdi

Pargalı'nın tedavi gördüğü Yarımburgaz Mağaraları Kanal İstanbul'un yolunu değiştirdi

09 Şubat 2016 10:30

Habertürk Gazetesi'nin haberine göre Kanal İstanbul'un güzergahının değişmesindeki en büyük etkenlerden biri Başakşehir'de yer alan Yarımburgaz Mağaraları oldu.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta İstanbul’un büyük projeleri arasında gösterilen Kanal İstanbul için, “Uzmanların yaptığı çalışmalarda sit bölgeleri için bazı tereddütler oluştu. Bu yüzden güzergâhı yeni baştan ele almak ihtiyacı doğdu” dedi. Bakan Yıldırım’ın sözünü ettiği ‘sit alanlarının’ İstanbul’un en eski yerleşim yeri olarak kabul edilen antik çağdan kalma Yarımburgaz Mağaraları’ olduğu iddia ediliyor.

Hayali ‘Kanal’ satışı sürüyor
Daha önce Kanal İstanbul’un geçeceği güzergâh olarak Küçükçekmece-Bahçeşehir- Arnavutköy hattı öne çıkmıştı. Hiçbir zaman bu konuda net açıklama yapılmasa da bu bölgedeki bazı projeler ve mevcut konutların, ‘Kanal İstanbul manzaralı’ diye satıldığı biliniyordu. İşte tarihi Antik Çağ’a, yaklaşık 400 bin yıl eskiye dayanan Yarımburgaz Mağaraları da tam bu hattın girişinde bulunuyor. İstanbul’un yaklaşık 22 kilometre batısında, Küçükçekmece Gölü’nün 1.5 kilometre kadar kuzeyinde, Başakşehir İlçesi’nin Altınşehir semtinde bulunan Yarımburgaz Mağaraları, bir dönem hiçbir izin alınmadan tarihi dizilerin ‘film seti’ de olmuştu.

En son Muhteşem Yüzyıl’ın 43. ve 44. bölümlerindeki bazı önemli sahneler bu mağarada çekildiği için soruşturma başlatıldı. Sevilen bir diğer dizi Leyla ile Mecnun da bazı sahneleri bu mağaralarda çekildiği için büyük tepki toplamıştı.

Kanal muamması devam ediyor
UZUNLUĞU BİR KM’Yİ BULUYOR

Uzunluğu yaklaşık 1 kilometre olan Yarımburgaz’ın içinde, tavan yükseklikleri 15 metreye ulaşan odalar bulunuyor.

Muhteşem Yüzyıl’da Pargalı İbrahim’in tedavi edildiği yer olarak Yarımburgaz Mağaraları dizi seti olarak kullanıldı. Bu sırada mağaraların duvarına yazılar yazıldığı için soruşturma başlatıldı.

ÇATALCA’DA İNCEĞİZ MAĞARALARI ÖNE ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde açıkladığı ve Çılgın Proje olarak lanse edilen Kanal İstanbul’da öne çıkan ilk güzergâh Çatalca idi. Çatalca da önemli arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapıyor. Çatalca’daki İnceğiz Mağaraları’nın tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar dayanıyor.

2001’DE 1. DERECE SİT ALANI İLAN EDİLDİ

2001 yılında 1. Derece Arkeolojik-Doğal Sit Alanı ilan edilen Yarımburgaz Mağaraları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin halen Sazlıdere Barajı ile Çekmece Gölü arasındaki su yolunu kanal şeklinde baraja kadar açıp mağaranın önünün sandallarla geçilebilecek Venedik tarzı bir proje üzerinde çalıştığı ifade ediliyor.


binali yıldırım, kanal istanbul, kanal projesi, yarımburgaz, mağaralar, pargalı ibrahim
ÖNCEKİ Emniyet'ten uyarı: PKK istihbarat kurdu! SONRAKİ Bahçeli 80 bin liralık faturayı kendisi ödemiş