• USD  32,33
  • EURO  35,12
  • BORSA  9.043,20
  • ALTIN  2.296,55
SON DAKİKA

Petrol üretimi azaltılıyor

Petrol üretimi azaltılıyor

13 Nisan 2020 09:59

Rusya ile Suudi Arabistan arasında başlayan fiyat savaşıyla rekor düzeyde gerileyen petrol fiyatlarını yükseltmek için anlaşma yapıldı.


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubu, corona virüsü salgını nedeniyle düşen petrol fiyatlarını yükseltmek amacıyla petrol üretiminini rekor oranda düşürmeye karar verdiler.

Aralarında ABD’nin de bulunduğu ülkeler dün alınan karar göre üretimlerini yüzde 20 azaltacaklar.

Hem salgının küresel talebi düşürmesi hem de Suudi Arabistan ile Rusya arasında başlayan fiyat rekabeti nedeniyle, sene başında 66 dolar seviyesinde olan Brent petrolün varil fiyatı, iki hafta önce 22 dolara kadar gerilemiş, daha sonra OPEC+ koalisyonunun anlaşma yolunda olduğu haberleri üzerine 30 dolar seviyesinin üzerine çıkmıştı.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatları da gerilemiş, 1 Ocak’ta İstanbul’da litresi 7,03 TL olan benzin, bir ara 4,97 TL’ye kadar düşmüş, daha sonra 5,15 seviyesine yükselmişti.

1 MAYIS’TA GÜNLÜK 9,7 MİLYON VARİLLİK KESİNTİ BAŞLIYOR
Corona virüsü salgınının önüne geçmek için alınan önlemler seyahat ve üretimin durmasına yol açarak petrol talebinde keskin daralmaya yol açtı. Daralan taleple birlikte fiyatlar düşerken petrol ihracatçısı ülkelerin bütçeleri ve diğer ülkelere kıyasla daha yüksek maliyetle üretim yapan ABD kaya petrolü endüstrisi zarar gördü.

Dört gün süren görüşmelerin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın petrol fiyatlarındaki düşüşün durdurulması gerektiğine dair baskıları sonrasında OPEC+ olarak bilinen grup petrol üretiminde Mayıs ve Haziran aylarında günlük 9.7 milyon varillik kesintiye gitmeyi kabul etti.


üretim, petrol, kesinti, varil
ÖNCEKİ Altının gram fiyatı rekor kırdı SONRAKİ Soylu'nun istifası göstere göstere geldi