• USD  32,52
  • EURO  34,75
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.498,23
SON DAKİKA

Plüton'daki o görüntü NASA'yı şaşırttı

Plüton'daki o görüntü NASA'yı şaşırttı

27 Temmuz 2015 12:20

NASA'nın uzay aracı New Horizons'ın gönderdiği en yeni görüntüler, Plüton'un yüzeyinde buz akıntılar ortaya çıkardı.


Haberin Videosu İçin Tıklayın

New Horizons, kalp şeklindeki Tombaugh Regio bölgesine ait yeni görüntülerinde buz akıntılar tespit etti. NASA, Plüton'daki jeolojik hareketliliğin beklenmedik derecede yüksek olduğunu ve bunun kendilerini şaşırttığını belirtti.

NASA adına açıklama yapan John Spencer, "Bu tür yüzeyleri Dünya ve Mars gibi halen aktif gezegenlerde görüyoruz... Yeni görüntüler bende gülümseme yaratıyor" ifadesini kullandı.

Yeni görüntüler, Tombaugh Regio'nun batısında neredeyse Teksas eyaleti kadar büyük bir alanın detaylarını ortaya çıkardı. NASA, bir buz tabakasının Dünya'daki buzullara benzer olarak hareket etmiş olduğunu ve hala hareket ediyor olabileceğini belirtti.

NASA, New Horizons'un LORRI ve Ralph donanımlarından elde edilen görüntüleri bir araya getirerek Plüton'un yeni bir portresini hazırladı.

Sahte renkli görüntüde Plüton'un ekvator bölgesi kutup bölgesine kıyasla daha karanlık belirdi. Kutup bölgesinde yayılan akıntı benzeri yapıların, mevsim değişikliğinde ortaya çıktığı düşünülüyor.

NASA, kalp şeklindeki Tombaugh Regio'nun merkezinde yatan Sputnik Ovası'nın ise buzuldağ ve yapılarla dolu olduğunu belirtti. Buz akıntıların Sputnik'te de yaşanıyor olabileceğini belirten New Horizons ekibinden Bill McKinnon, bu faaliyetin bölgede zengin olan nitrojen, karbon monoksit metan sayesinde olabileceğini belirtti.

New Horizons'ın yeni görüntülerinde, yüksekliği 1,6 kilometre olan yeni sıradağlar da keşfedildi. Dağlara, 1953'te Everest'in zirvesine çıkan ilk iki insan olan Sir Edmund Hillary'nin ve Tenzing Norgay'ın adı verildi.

New Horizons ekibinin başında yer alan Alan Stern, "Uzun yıllar Plüton keşfini astronomide Everest'e ulaşmak olarak kabul ettik" ifadesini kullandı.


nasa, uzay, dünya, Plüton, New Horizons, jeopolitik hareket, uzayda yaşam var
ÖNCEKİ Kral plaj kapattırdı olay oldu SONRAKİ MİT'ten 6 il için canlı bomba uyarısı!