• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Sırada Suriyeli Belediye Başkanı mı var ?

Sırada Suriyeli Belediye Başkanı mı var ?

20 Eylül 2018 15:48

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi eski Musul Başkansolosu CHP’li Öztürk Yılmaz, Türkiye’deki 4 milyona yakın Suriyelinin bazı yerlerde çoğunluğu sağlamak üzere olmaları nedeniyle önümüzdeki dönemde siyasette aktif rol alacaklarını söyledi


Türkiye ve Rusya arasında yapılan anlaşma ile Türkiye’ye yeni bir göç dalgasının önlenmiş olsa da sayıları 4 milyona yakın Türkiye’deki Suriyelinin geleceği tartışılıyor.  

Bölgeyi yakından tanıyan TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi eski Musul Başkansolosu CHP’li Öztürk Yılmaz, Türkiye’deki 4 milyona yakın Suriyelinin bazı yerlerde çoğunluğu sağlamaları nedeniyle önümüzdeki dönemde siyasette etkili olabileceklerini söyledi. Yılmaz, Suriyeli belediye başkanı, milletvekili veya bakan görmenin şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Türkiye Gündemi’ne açıklama yapan Öztürk şunları söyledi:

“Hükümet bunların burada kalmalarını istiyor, vatandaş yapılmak isteniyor. Nasıl imam hatipler AKP’nin oy deposu görülüyorsa, bunlar da AKP’nin oy tabanı olarak görülüyor. Ama bunlar Türkiye için sorundur ve olmaya devam eder. Yarın bulundukları yerde çoğunluk sağlayacaklar. Suriyeli belediye başkanları, milletvekili ve bakanlar göreceğiz.”

CHP’li Yılmaz, Elazığ ve Bursa’da yerel halkla Suriyeliler arasında sorunlar yaşanmasının önemli olduğunu ve daha ilerde yeni sorunlar yaşanmaması için siyasi beklentilerin bir kenara bırakılarak, geri dönüşün sağlanması gerektiğini söyledi. Yılmaz, geri dönüşler için de öncelikle Suriye’de barışın ve toprak bütünlüğünün sağlanması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, bugüne kadar Suriyeliler için 35-40 milyar dolar harcandığını ve bunun daha fazla sürdürülmesinin zorluğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Türkiye mülteci çöplüğüne dönüştürülüyor. Türkiye, Esad’ın meşruiyetini bitirmek için Suriyelilere Türkiye’ye gelmesi çağrısını yaparak gelmelerini sağladığı için şimdi ‘gidin’ diyemiyorlar. Ama vatandaşların tepkisi var. Sosyal doku bozuldu. Kavgalar da lokal konu olarak görülüyor ve önem verilmemeye çalışılıyor. Açıkça söyleyelim, Türkiye’de parti kursalar yüzde 10 barajını aşarlar. Suriyeli 0-4 yaş arası 500 bin çocuk var. Bunlar burada doğmuşlar. Bunların parasını ödüyoruz. Gidin dersek, burada doğduklarını söyleyecekler. Suriye’de toprak bütünlüğü sağlanır, rejimle anlaşma sağlanırsa o zaman bir bölümü gidebilir.”

CHP’li Yılmaz,  El-Bab’da Türk askeri şehit olunca, kamplardaki 810 bin asker çağındaki Suriyelinin gidip kendi ülkeleri için savaşması gerektiğini söylediğinde tepkiyle karşılandığını ancak şimdi herkesin gerçeği görmeye başladığını söyledi. 

Bazı illerde nüfusun yüzde 10’undan fazlası Suriyelilerden oluşturuyor. Kilis’te ise nüfusun yüzde 95’i, Hatay’da yüzde 20’den fazlası Suriyeli. İstanbul’da 500 bini aşkın, Şanlıurfa ve Hatay’da 500 bine yakın, Gaziantep’te, 390 bin, Adana ve Mersin’de 200 bin civarında, 152 bin Bursa’da, İzmir ve Kilis’te 130’ar bin, Mardin’de de 90 bini aşkın Suriyeli yaşıyor.

 


suriye, bursa, öztürk yılmaz, elazığ
ÖNCEKİ Berat Albayrak ekonomide yol haritasını açıkladı SONRAKİ Bahçeli'den Erdoğan'a 'hediye uçak' tepkisi