• USD  32,33
  • EURO  35,03
  • BORSA  8.974,46
  • ALTIN  2.282,09
SON DAKİKA

Sosyal medya doktorun istifasını konuşuyor

Sosyal medya doktorun istifasını konuşuyor

10 Mart 2022 11:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Giderlerse gitsinler" dediği hekimlerden biri daha isyan ederek istifa edeceğini açıkladı. Kadın doktorun sosyal medyada yazdıkları tüyler ürpertti.


Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yurt dışına giden hekimleri eleştirerek “Varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı buralarda istihdam eder yola devam ederiz” sözlerine tepkiler dinmiyor.

Anadolu’da mecburi görev yapan bir kadın doktor Erdoğan’ın bu sözleri üzerine sosyal medya hesabından paylaştıkları hekimlerin yaşadığı sorunları çarpıcı bir şekilde ortaya koydu:

İSTİFA SEBEBİM PARA HIRSI DEĞİL: 

Öncelikle belirtmek isterim ki istifa sebebim özel hastaneye geçip daha çok para kazanma hırsı değil. İstifa edip birkaç ay çalışmayı düşünmüyorum ki yaşadıklarımı hafızamdan silip yeniden çalışma hevesi kazanabileyim.

İstifa etmeye psikolojik ve fiziksel olarak neredeyse yıkım hissettiğim bir nöbetimde aniden karar verdim.

EĞLENEREK ÇALIŞAN BİR İNSANIM: 

Genel olarak ani başlangıçlar ve ani bitirişler yapma yatkınlığım vardır ama benim hayatımda mesleğim öyle aniden vazgeçebileceğim ve çalışmama kararı alabileceğim bir nesne hiç olmadı. Çünkü işimde eğlenerek çalışan bir insanım, bilen bilir.

MECBURİ HİZMETTEYİM: 

Bir devlet üniversitesinde tıp fakültesi bitirip ülkenin en yüksek puanlarıyla kazanılan kadın doğum kliniklerinden birinde uzmanlık eğitimi alarak; bir sınır şehrine kadın doğum uzmanı olarak mecburi hizmetimi yapmak üzere atandım. 482 gündür buradayım.

HER AİLENİN 8-9 ÇOCUĞU VAR: 

Şehirde doğum oranı çok yüksek. Her ailenin yaklaşık 8-9 çocuğu var ve bu çocukları haliyle bizler doğurtuyoruz. Şehrin sadece 2 ilçesinde kadın doğum doktoru var. Kalan ilçelerdeki tüm doğumlar da merkezde bizim hastanemizde gerçekleşiyor.

MAHRUMİYET: 

Merkez diyoruz ama düşündüğünüz gibi bir şehir merkezi değil. İhtiyaçlarınızın bir kısmını karşılamak için büyük şehirlere gidiyorsunuz. Bi miktar mahrumiyet yaşanıyor denebilir. Neyse.

DEVLET İSTEDİĞİ ŞEHRE GÖNDERİYOR: 

Neden burdasın derseniz uzman hekim olduğunuzda devlet sizi bilmediğiniz herhangi bir şehre herhangi bir ilçeye gönderiyor ve 2 sene burada çalışmazsan herhangi başka bir yerde hekimlik yapamazsın kuralı koyuyor.

AİLENİZDEN BİNLERCE KİLOMETRE UZAKTA: 

Siz de bekarsanız annenizi babanızı kardeşinizi bırakıp 1500 km (ben) öteye taşınıyorsunuz. Evli olup da eş durumu yapamayanlar oluyor şanslıysanız eşiniz memursa eşinizi de götürüyorsunuz ya da yanına atanabiliyorsunuz.

UÇAKLAR KALKAMIYOR: 

Kışın haftanın yarısında uçaklar hava koşullarından ötürü kalkmıyor. Hava kışın -30lardan yukarı çıkmıyor ve sisten göz gözü görmüyor.

KİRPİKLERİNİZ DONUYOR: 

Evden işe giderken kirpikleriniz ve kaşlarınız donuyor, hastaneye girdiğinizde bir süre çözülmesini bekliyorsunuz. Aracınız varsa donuyor ve çalıştıramıyorsunuz. Böyle bir iklim.

ONKOLOJİK BİR RAHATSIZLIĞIM VAR: 

Kendim birçok kronik rahatsızlığa sahibi olduğum gibi feokromasitoma adında onkolojik bir rahatsızlığa da sahibim. Ancak şehirde kendi tetkiklerimi yaptırabileceğim kitler ve tetkikler yok. Haliyle takiplerimi İstanbul'a gidiş gelişlerle halledebiliyorum.

“SEN DOKTOR DEĞİL MİSİN”: 

Neyse bunlar benim şahsi problemlerim, bir şekilde halloluyor. Ama hastalarımıza konu gelince riskli olan hastalarımızı büyük şehirlere sevk ederek işlerinin hallolmasını sağlıyoruz. Ama çoğu durumda şununla karşılaşıyoruz: ‘'Sen de doktor değil misin yap işte ameliyatı''

-Şehrimizde üniversite hastanesi yok, şehir hastanesi de yok-

“HAYVANLARI BIRAKAMAM EŞİM ÖLECEKSE ÖLSÜN”: 

Bir hastamın eşine riskli bir ameliyat olacağını ve tıp fakültesine gitmeleri gerektiğini söylediğimde ‘'Benim hayvanlarım var bırakıp götüremem ölecekse de burda ölsün'' cevabını aldım.

“HASTAMIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUM GÜZEL KARDEŞİM”: 

Karısından bahsediyor. Sen karının ölmesini istiyorsun da ben hastamın ölmesini istemiyorum belki güzel kardeşim?

Ölecekse ölsün denilen tüm hastalarımı burda riskle ameliyat etmeye devam ediyorum yaklaşık 2 senedir evet. Kocasının kıymet vermediği ve yanımda ‘'yenisi alınır kadından çok ne var'' denilen hastalarımı kendi ailem gibi görüp ameliyat etmeye ve doğurtmaya devam ediyorum evet.

“ODAMIN BASILACAĞINI BİLİYORUM ÇÜNKÜ YAŞADIM”: 

Ama en ufak bir komplikasyon ya da yolunda gitmeyen bir durum olduğunda odamın basılacağını kapıma dayanılacağını ve can güvenliğimin sarsılacağını da gayet iyi biliyorum, onu da yaşadım çünkü.

Odam da basıldı, tehdit de aldık, yüz kişi toplanıp kavganın ortasında da bırakıldım, odamızı kitleyip saatlerce polisler tarafından kalabalığın dağılmasını da bekledim. Bunlar da olmadı değil.

“BİR AYDA 24 SAATLİK 9 NÖBET TUTTUM”: 

Bu ocak ayında ayda 9 adet 24 saatlik nöbet tuttum. Kalanlarında poliklinik hizmeti verdim. Nöbetlerimin her birinde yaklaşık 10-15 ameliyat yaptım bir o kadar da normal doğum hastası takip edip ebe hanımlarla doğumlarını yaptırdık. Bu 24 saatlerde hastanede tek hekimdim.

“DOKTORU YAŞATMAM DİYE TEHDİT EDİYORLAR: 

Sezaryene girdiğimde, serviste yatan hastanın kocası kavga çıkarıyor doktor nerde diye. Ameliyattan çıkıp servise gidiyorum kanamalı hastama bakarken acildeki hasta beni beklerken kocası kavga çıkarıyor karıma bir şey olursa doktoru yaşatmam diye tehdit ediyor.

“YOLUM KESİLİYOR”: 

Koridora çıkıyorum yolum kesiliyor tuvalete gidiyorum kapımda bekleniyor, ”hocam hocam hocam hocam” kelimesi duymak istemiyorum artık.

Acilde hastaları muayene ederken içeride normal doğum için yatan hastalar ebe hanımları tekmeliyor ısırıyor yumrukluyor ve ebe hanımlar doğum acısından ne yaptığını bilmiyor diye susuyor. Sonra dayanamayıp beni arıyorlar ve birkaç tekme de ben yiyorum.

“TEKME VE YUMRUĞUN NORMALLEŞTİĞİ KAÇ MESLEK VAR?”: 

Gebe doktor arkadaşım doğumda karnına tekme yedi burda ve düşük riski atlattı. Tekme yumruğun normalleştiği kaç meslek biliyorsunuz?

Koluna noldu diyorum, hasta ısırdı hocam diyor. Ya bu normal mi allahın aşkına.

Normal doğum sancısının normal bir durum olduğunu anlatmaya çalıştığımız insanlardan kaç kez ‘'Karıma bir şey olursa seni yaşatmam, cezasını çekersin'' cümlesini duyduğumuzu biliyor musunuz? Doğumda sancısı var diye hem de ?

DOĞUMDA BACAKLARINI AÇMAK İSTEMEDİĞİ İÇİN BEBEĞİNİ BOĞDU: 

Hani deniyor ya neden sezaryen oranları arttı diye. Doğumda bacaklarını açmak istemediği için bebeğini bacaklarıyla boğarak öldürdü bir kadın benim hastanemde.

“AYNI ANDA KAÇ YERDE OLAYIM”: 

Günde 15 normal doğum olan bir hastanede tek kadın doğum doktoru olarak aynı anda servisteki hastama mı bakayım, acilde saldıran kocaları yatıştırıp hastaları mı muayene edeyim tekme atıp kendini yerden yere vuran gebeyi sakinleştirip doğuma sempati mi kazandırayım, ameliyata mı gireyim? Aynı anda kaç yerde olayım?

“HAYATINI KURTARDIM DAVA AÇTI”: 

Gece 4te 5. doğumunu yaptırdığım bir kadın hastamın doğumda rahmi yırtıldı ve bayıldı. Acil ameliyata alarak hastanın rahmini alarak hayatını kurtardım. Sonrasında ne oldu biliyor musunuz? Kadın iyileşip teşekküre gelmediği gibi bana ‘doğurganlığımı elimden aldı' diye dava açtı

Ambulansla ameliyat sonrası basında gidip yatakta gözünü açana kadar beklediğim hasta. Ambulansta giderken yollar karlı diye doktor odasından kendi battaniyemi alarak ambulansta üzerine örterek götürdüğüm hasta. Şu an davam hala sürüyor.

“İNŞAALLAH SENİN DE ÇOCUĞUN ÖLÜR”: 

Acilde sistem gitti diye beklediği için ‘İnşallah senin de çocuğun ölür'ü duydu gebenin kayınpederinden bu kulaklar.

Poliklinikte günde ortalama 60-70 hasta muayene ediyorum. Saatte 10 hastaya tekabül ediyor. Hasta başına 6 dk düşüyor. Kadın doğum muayenesi malumdur ki soyunarak yapılır. 3-4 dk soyun giyin derken gidiyor.

3 DAKİKADA 70 MUAYENE: 

Ben 3 dkda hem anneyi hem karnındaki bebeği nasıl yüzde yüz doğrulukla muayene edip kesin karar vereyim? Günde 70 kez?

Bu da her şey yolunda giderse. Bebekte ya da annede bir sorun varsa bu süre 10 dkyı aşıyor o esnada kapıdaki hasta ve eşleri sıram geçti diye kavga çıkarıyor. Kavga gürültü eşliğinde riskli gebeye ne olduğunu anlatıyorum, o da anlatabilirsem.

Bir de dil problemimiz var çünkü baktığım hastaların yüksek bir oranı Türkçe bilmiyor. Dilini bilmediğim dilimi bilmeyen annelere sağlık hizmeti vermeye ve tedavi anlatmaya çalışıyorum. Tercüman arama bulma olayına hiç girmiyorum. Her şey yolundaysa ‘'Sıkıntı tınne'' diyorum gülümseyerek ayrılıyoruz =)

“BAKMAZSA DOKTORU ÖLDÜRMEDEN GİTMİYCEM”:

Bir gece Sabim'den arandık. Randevu bulamayan bir hastanın eşi Sabim'i aramış ve ‘'Yarın gelicem karıma bakmazsa ya bi doktoru ya bi hemşireyi öldürmeden gitmiycem'' demiş; sonraki gün poliklinikte diken üstünde bekledik ki biri gelip bizi öldürmesin.

BELİNDE SİLAHLA DOĞUMHANEDE: 

Bir nöbetimde ebe hanım panikle yanıma geldi, ‘'Hocam doğumhanedeki hastanın eşi yanında ve belinde silah var'' dedi. Silahla ne x-ray ne bir güvenliğe denk gelmeden doğum yağtırdığımız odaya giriyor hastanın eşi.

Uykusuzluktan 32 yaşımda göz altı morluklarım, saçımda sayısız beyazım ve alnımda kırışıklıklarım oluştu 2 yılda. Bunlar toparlanır asla da şikayet etmiyorum.

“KOLUMDA DAMAR YOLUYLA HASTA BAKTIM”:

Ama hipertansiyon hastasıyım ve nöbette yüksek tansiyonla sayısız ameliyat yaptım kolumda damar yolumla sayısız hasta da baktım. O anlarda tek teşekkür dahi almadım. Gülümseme de almadım. Doktor sonuçta yapmak zorunda.

Dünya kadar para alıyorlar ne hastalanabilir ne üzülebilir ne de tehditlerden yoğunluktan psikolojisi etkilenebilir. Arkadaşım evini taşıttı bugün, nakliyeye 10 bin tl verdi. Aylık yaptırdığım ameliyat doğum ultrason acil muayenelerinden aldığım tüüm aylık döner sermayem o kadar.

Kamyonum olsaydı keşke de bunu bir günde kazansaydım dediğim oldu sesli şekilde=) İşçiye eline sağlık deniyor, doktoraysa sadece dünya kadar para alıyor deniyor.

Güzel kardeşim ben kadın doğum uzmanı olmak için üniversite+ ihtisas 11 sene okul okudum. Çocuklukla beraber saysan 19 sene. Bir eline sağlık'ı hak etmiyor muyum?

“DEVLET OKUTMUŞ MEĞER, BABAM DEĞİL”:

Bi ateşim çıksa annemle babamın uykuları kaçardı ben çocukken. Memur çocuğuydum, babamın tuttuğu nöbetlerden görevlendirmelerden dolayı babamın yüzünü görmeyerek büyüdüm ben. Beni hangi alın teriyle okuttuklarını ben bilirim. Devlet okutmuş bizi meğerse. Babam değilmiş okutan.

“BİR SEDA SAYAN BİR BİZ BU KADAR VERGİ VERİYORUZ” 

Her ay maaşımdan 5 bin tl vergi kesiliyor benim. Hangi meslek grubu bu kadar vergi ödüyor devlete? Bir Seda Sayan bir de biz ödüyoruz diye düşünüyorum=)

Sonra hasta gelip senin maaşını vergimle ben ödüyorum diye bağırıyor. Kardeşim sen ne kadar vergi ödüyorsun da benim maaşımı nasıl ödüyorsun vergilerimizi karşılaştıralım? Ayrıca konu da para da değilken konu her defasında neden doktorun maaşına bağlanıyor?

“KAVGAYI, GÜRÜLTÜYÜ TEHDİDİ YAŞAMASAYDIM İSTİFA DÜŞÜNMEZDİM”: 

Bunlar sadece ilk aklıma gelenler. Bu iki senede yaşadığım kavgayı gürültüyü tehdidi yaşamamış olsaydım asla istifa düşünecek biri değildim. Hem tıp fakültesini hem kadın doğumu ilk sıraya yazarak seve isteye kazanmış okumuş ve çalışmış hekimim. İnsanlar benim neşemi görüp, senin sinirlendiğin hiç mi bir şey olmaz diye sorarlardı. Ama bana bile biraz es gerekti.

Buraya kadar gelebildiyseniz teşekkür ederim.
Kalın sağlıcakla.


doktor, doktor istifa
ÖNCEKİ İstanbul'da Kar Yağışı ne Zaman Bitecek? SONRAKİ İmamoğlu'ndan Son Dakika Kar Uyarısı: Sakın..