• USD  32,54
  • EURO  34,89
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.436,60
SON DAKİKA

SP’li İslam Fetö'nün siyasi ayağının otaya çıkarılmasını istedi

SP’li İslam Fetö'nün siyasi ayağının otaya çıkarılmasını istedi

15 Temmuz 2019 21:15

“ki FETÖ'nün siyasi ayağını ortaya çıkartmamak, şanlı 15 Temmuz direnişine, şehit ve gazilerimize, aziz milletimize yapılabilecek en büyük haksızlık ve sadakatsizliktir”.


 TBMM’de ’15 Temmuz’ özel oturumunda konuşan Saadet Partisi (SP) İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 140 bin kişiden 6'sının dört aydır kayıp, 70 kişinin intihar, 55 bininin de cezaevinde olduğunu söyledi. “Hastalar raporlarına rağmen, hamile kadınlar, lohusalar, anneler yasanın amir hükmüne rağmen, 800'den fazla bebek anneleriyle beraber işlemedikleri suçların infazına katlanıyor” diyen İslam, 140 bin KHK'linin 20 binden fazlasının aklanmasına rağmen hâlâ işlerine döndürülmediğini belirtti.  İslam, “Pasaportlar sorun, OHAL komisyonlarında oyalanıyoruz. Yargıya gidemiyoruz çünkü hukuk devleti işlemiyor” dedi.

 SP’li İslam’ın Genel Kuruldaki konuşması şöyle.

 

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ADINA NAZIR CİHANGİR İSLAM (İstanbul) - Sayın Başkan, değerli üyeler; sokakların direnişinden yani sokağın 15 Temmuzundan geliyorum. Mahalle muhtarım şehit Mete Sertbaş'ı ve bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Gazilerimize Allah'tan şifa diliyorum. 15 Temmuz kanlı darbe girişimi ve bütün darbeleri Saadet Partisi olarak lanetliyoruz. Şehitlerimizin, gazilerimizin ve halkımızın büyük bedel ödediği, göz göre göre gelen bu musibetin bir daha yaşanmaması için nedenleri üzerine uzun uzun düşünmemiz ve dersimizi bir daha hiç unutmayacak şekilde almamız gerekiyor.

Devlet yönetiminde şeffaf olmayan ortaklıklar ve klikleşmeler, 15 Temmuz 2016 gecesi, hem cumhuriyetimize hem de demokrasimize kasteden bir kalkışmaya dönüşmüş ancak aziz milletimiz bütün kritik zamanlarda yaptığı gibi duruma el koyarak, hem ülkemizi hem devletimizi hem de bu faciada sorumluluğu bulunanları uçurumun kenarından çekip almıştır. Aziz milletimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Biz, sokağın 15 Temmuzundan gelenler açısından eksik kalan ve anlamlandırılması güç olan nokta, bu darbe yapılanmasının yani FETÖ'nün siyasi ayağının ortaya çıkartılması hususunda darbenin doğrudan muhataplarının duyduğu anlaşılması zor isteksizliktir. Şunun altını çizmek isterim ki FETÖ'nün siyasi ayağını ortaya çıkartmamak, şanlı 15 Temmuz direnişine, şehit ve gazilerimize, aziz milletimize yapılabilecek en büyük haksızlık ve sadakatsizliktir.

Sokağın 15 Temmuzundan gelmekle birlikte, aynı zamanda bir KHK'liyim. Sokağın 15 Temmuzundan gelen bir KHK'li. Demokrasi ve hukuk devleti temalı, 611 imzalı ikinci bildiriyi imzalayan ve yönetim tarafından âdeta cımbızla çekilerek bu bildiri nedeniyle işinden atılan 3 kişiden biri, aynı zamanda 140 bin KHK'liden sadece biri.

Eksik kalan ve anlaşılmaz olan bir diğer nokta da OHAL uygulamaları ve KHK'lerin yol açtığı hukuksuzluk ve bunun toplumsal trajediye dönüşen sonuçlarıdır. OHAL döneminde seçilmiş siyasilere işlerinden el çektirilmiş, çok sayıda yazar, sivil toplum öncüleri, siyasiler ve gazeteciler hâlâ cezaevlerinde tutulmaktadır. Bunların tutuksuz yargılanmaları mümkündür, hatırlatmak gereğini duyuyorum. Bu konuda söylenebilecek her şeyin söylendiğini zannediyorum ama duyulduğundan emin olmadığım için yineleme ihtiyacı hissediyorum.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ADINA NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) - Bu 140 bin KHK'linin 6'sı dört aydır kayıp, 70 kişi kendi hayatını sonlandırdı, 55 bini cezaevinde, hastalar raporlarına rağmen, hamile kadınlar, lohusalar, anneler yasanın amir hükmüne rağmen, 800'den fazla bebek -anneleriyle beraber- işlemedikleri suçların infazına katlanıyor. 140 bin KHK'linin 20 binden fazlası soruşturmalardan aklandı ama hâlâ işlerine döndürülmedi, pasaportlar sorun, OHAL komisyonlarında oyalanıyoruz. Yargıya gidemiyoruz çünkü hukuk devleti işlemiyor.

Askerî okul öğrencilerinin durumu içler acısı. Tatbikat emriyle kışlalarından çıkarılanlar darbecilikten hüküm giyiyor, üzerine silah bile zimmetlenmemiş beş günlük askerî okul öğrencisi müebbet hapse mahkûm oluyor. Bütün anne ve babaları empatiye davet ediyorum.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI ADINA NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) - 15 Temmuz darbesi gerçek suçlularının cezalandırılmasını istiyoruz ama sadece ve sadece gerçek suçluların cezalandırılmasını. Sorunun çözümü basittir ve ancak bu yolla mümkündür: Çoğulcu bir demokrasiyi bütün kurumlarıyla tesis etmek, hukuk devletini el birliğiyle yeniden inşa etmek, adil bir yargılama sonucu suçu sabit olanlar dışında bütün KHK'lileri işlerine iade etmek ve hukuki işlemleri hukuk devleti çerçevesinde yürütmek.

Bugünlerde sıkça sorulan bir soru şudur: "Bugün bir kalkışma olsa yine sokağa çıkar mıydınız?" Tereddütsüz söylüyorum ki çıkardım ama hukuksuzluk karşısında çok daha güçlü bir muhalefet, çok daha güçlü bir çalışma yapardım çünkü darbeye direnmenin hukuku korumak dışında bir anlamı yoktur.

Şehitlerimizi, gazilerimizi bir kez daha minnetle anıyorum, aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum, sağ olun. (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)

...


ÖNCEKİ TİP Başkanı Erkan Baş'tan Fetö açıklaması SONRAKİ İspanya’dan AB’ye Türkiye uyarısı