• USD  32,52
  • EURO  34,89
  • BORSA  9.563,04
  • ALTIN  2.486,36
SON DAKİKA

Suriyelilerin Türkiye'ye maliyeti 45 milyar doları geçti

Suriyelilerin Türkiye'ye maliyeti 45 milyar doları geçti

21 Şubat 2021 11:41

Suriye'de çatışmaların başlamasıyla ortaya çıkan göç dalgasının 10. yılı geride kaldı. Halen irili ufaklı bölgeden göçün devam ettiği bilinirken bu göçün Türkiye'ye maliyeti ise 45 milyar doları açıkladı.


Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 4 milyon Suriyeli’ye 45 milyar dolar harcandığını söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, "Suriye'den 4 milyon insan Türkiye'ye göç etti ve 10 yıldır ağırlıyoruz. İktidar, Suriye'deki yangını benzin dökerek alevlendirmek yerine su dökerek söndürmeyi tercih etseydi 4 milyon Suriye vatandaşı Türkiye'ye gelmeyecekti” dedi.

Güzelmansur şöyle konuştu:

"İktidar, Suriye'de maceraperest değil de realist bir politika benimseseydi bugün bu 4 milyon Suriyeli'ye 45 milyar dolar harcamak zorunda kalmazdık. İktidar, Ortadoğu'nun hamisi olacağım hayalleriyle yaptığı yanlışları 10 yıldır sürdürmeseydi, bugün Kilis'te, Reyhanlı'da Suriye nüfusu Türk nüfusunun üstünde olmazdı.

İktidar, Suriye'de kardeşim Esat'tan Esed'e 180 derecelik bir dönüş yapmasaydı, Hatay'a 130 kilometrelik sınırı olan İdlib'de insanlık dramı yaşanmazdı. Bugün bu 130 kilometrelik sınır ne yazık ki dünyanın terörist çöplüğü."

İktidarın 4 milyon Suriyeli geldikten sonra 828 km duvar ördüğünü hatırlatan Güzelmansur şunları söyledi:

"Eğitime erişimi olmadığı için milyonluk bir cahil nesille karşı karşıyayız. Bugün ülkemizde 0-14 yaş arasında 1 milyon Suriyeli çocuk var. Bunların eğitim almadıklarında Türkiye'ye ne sıkıntılar yaşatacakları düşünülmüyor mu? Hatay'da tüm göstergeler negatif. Türkiye ekonomisi yüzde 0,9 büyüdü, Hatay ekonomisi yüzde 7 küçüldü."


suriyeli, saygı öztürk, mehmet güzelmansur
ÖNCEKİ Selda Bağcan: Üç Defa Hapse Girdim, Hepsinde Çıplak Arandım SONRAKİ Fatih Altaylı'nın Pahalılığa İsyanı: Yahu Kimsede İzan Yok Mu?