• USD  32,32
  • EURO  35,06
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.309,79
SON DAKİKA

Süte ÖTV kalkıyor

Süte ÖTV kalkıyor

04 Aralık 2018 13:03

Meclis gündeminde bulunan 71 maddelik kanun teklifiyle, süt, bebek sütü için ÖTV kaldırılırken, yaşlılık ödenekleri en az bin TL olacak.


Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile sivil havacılık, ithalat, ihracat, finans, sigortacılık, sermaye piyasaları, işsizlik ödeneği, yenilenebilir enerji yatırımları, muhtaçlık ve yaşlılık aylıkları ile Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum kapsamında düzenlemeler yapılması öngörülüyor. 

Mecliste.org'a göre, 71 maddeden oluşan teklifle getirilen bazı düzenlemeler şöyle: 

POLİS BAKIM VE YARDIM SANDIĞI

-Emniyet Genel Müdürlüğü mensuplarının sosyal ve ekonomik yardım sağlayan Polis Bakım ve Yardım Sandığı güçlendirilerek, kurumdaki tüm kadroların sandıktan faydalanması sağlanacak.

GELİR VERGİSİ İSTİSNASI

-Türk Hava Kurumu ve sivil havacılıkta görevli pilot ve sertifikalı personelin gelir vergisinden istisna olma oranının belirlenmesi yetkisi Cumhurbaşkanına verilecek. Bu personelin, şu anda gerçek gelirlerinin %70’i gelir vergisinden istisna ediliyor.

DEMİROĞLU BİLİM ÜNİVERSİTESİ

- İstanbul Bilim Üniversitesi’nin kurucu vakfı olan “Prof. Dr. Cemi Demiroğlu Türk Kardiyoloji Vakfı” adına uygun olarak “Demiroğlu Bilim Üniversitesi” değiştirilmektedir.

ANKA TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ

- ANKA Teknoloji Üniversitesi’nin kuruluş kanunda yer alan “kurulmasından üç yıl içinde eğitim ve öğretime başlamaması nedeniyle kapatılması” düzenliyor.

GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKLONOJİ ÜNİVERSİTESİ

- Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin adı “Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi” olarak değiştirilecek.

KUR FARKLARI

- Yurt içinde yabancı para ile yapılan hizmet bedellerinde kur farklarının da matraha dahil olduğu madde metnine yazılması sağlanıyor.

SULTANBEYLİ BELEDİYESİ

- Sultanbeyli Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında kamulaştırılan taşınmazları hakkında devam eden yargı süreci nedeniyle KDV istisna süresi 2020 yılına kadar uzatılıyor.

KDV İADESİ

- İmalat sanayii yatırımlarının inşaat harcamalarındaki KDV iadesi uygulaması ve imalat sanayi yatırımları için teşviklerin süresinin 2019’a uzatılması öngörülmektedir. Ayrıca, Cumhurbaşkanına bu süreleri beş yıla kadar uzatma yetkisi veriliyor.

FİNANSAL İSTİKRAR VE KALKINMA KOMİTESİ

- Finans sisteminin desteklenmesi, finans politikalarının uygulanmasında uyumluluğu arttırmak amacıyla Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesinin kurulması öngörülüyor.

HAYVANCILIK

- Hayvancılığın desteklenmesi amacıyla büyükbaş ve küçükbaş hayvan sahiplerinin süt gelirlerinden tahsil edilen binde birlik (%0,1) payın alınması kaldırılıyor.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

- İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarını kolaylaştırılmakta, 120 günlük “prim ödeyerek çalışma” şartı “hizmet akdine tabi olma” şeklinde değiştirilecek.  

ULUSLARARASI ORGANİZASYONLAR

- Ülkemiz tarafından tertiplenecek uluslararası organizasyon ve toplantılardan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenenlerinin mal ve hizmet alım usul ve esasları Cumhurbaşkanı belirleyecek.

SÜT, BEBEK SÜTÜNE ÖTV KALKACAK

- Aromalı ve tatlandırıcılı içecekler, şalgam suyu, aromalı süt, bebek ve devam sütü içeceklerinden ÖTV alınmayacak.

ER VE ERBAŞLAR

- Er ve erbaşların genel sağlık sigortalısı sayılmayan eş, çocukları ile anne ve babaları bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında değerlendirilmesi sağlanacak.

BİN TL ALT SINIR AYLIK

- Yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emekli ve hak sahiplerine ödenen aylıkların ödenmesinde 1.000 TL’lik alt sınır belirleniyor.

TÜRK REASÜRENS ANONİM ŞİRKETİ 

- Sigortacılık sektörü tarafından teminat sağlanamayan risklerin sigortalanmasına yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde “Türk Reasürans Anonim Şirketi” kurulması öngörülüyor.

DİPLOMATİK KARİYER 

- Diplomatik kariyer memuriyeti olan meslek memurluğu sınavına “çalışma ekonomisi bölümü” mezunlarının da başvurabilmesi sağlanıyor. Yabancı dil tazminatının diplomatik kariyer memuru olanlar ile dil bilgisini kullanarak görev yapan konsolosluk ve ihtisas memurlarına da verilmesi sağlanıyor.

KİRA BEDELİNDE ARTIK TÜFE

- Kira bedelinin belirlenmesinde üretici fiyat endeksi (ÜFE) yerine tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artış oranı belirleyici olacak.

ÖSYM

- ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda, kopya çektiği veya buna benzer fiiller işlediği için sınavı iptal edilen kişilerde olduğu gibi başkası yerine sınava giren kişilerin de iki yıl süreyle Başkanlık tarafından yapılan sınavlara girmemesi ve yerleştirmeye aday başvurusu yapamaması düzenleniyor.

· 


meclis, bebek, süt, teklif, aylık, yaşlılık, işsizlik ödeneği
ÖNCEKİ İYİ Parti’de kayyım talebi SONRAKİ HDP'den Demirtaş çağrısı