• USD  32,34
  • EURO  35,11
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.307,17
SON DAKİKA

Trump azledilecek mi?

Trump azledilecek mi?

14 Ocak 2021 12:19

Temsilciler Meclisi, Donald Trump'ın başkanlıktan azledilmesi yönünde karar verdi ve topu üst meclis olan Senato'ya attı. Trump da dahil olmak üzere herkesin kafasında aynı soru var. Şimdi ne olacak?


ABD’de Başkan Donald Trump’ın görevinin resmen bitmesine sayılı günler kala yaşanan Capitol Baskını, devir teslim sürecinin görevden azil sürecine dönüşmesine neden oldu. Demokratlar, Trump’ın koltuğu 20 Ocak’ta normal yollarla seçilmiş başkan Joe Biden’a bırakmasını değil, 4 yıllık iktidarının sonunda Trump’ın görevden azledilerek Beyaz Saray’ı terk etmesini istiyor.

Bu yönde başlayan tartışmalar ABD Temsilciler Meclisi’ne taşınırken bazı Cumhuriyetçi üyelerin de yaşanan son skandalın ışığında Trump’ın azli yönünde oy kullanacaklarını açıklamıştı. TSİ yeni günün ilk saatlerinde yapılan oylamada beklenen oldu ve ABD Temsilciler Meclisi, ikinci kez Donald Trump’ın azledilmesi yönünde karara vardı.

Temsilciler Meclisi, Donald Trump’ın görevden azledilmesi yönünde karara vardı. 10’u Cumhuriyetçiler’den olmak üzere 232 “evet” oyuna karşın 197 “hayır” oyu çıktı. 4 temsilci ise oy kullanmadı. (Fotoğraf: Reuters)
HER ŞEY BİTTİ Mİ?
Peki bu karar ne anlama geliyor? Trump için her şey bitti mi? Hayır. Temsilciler Meclisi kararını verdi ve topu Senato’ya attı. Senato’da üçte ikilik çoğunluğun sağlanması halinde Donald Trump görevden resmen azledilecek. Bunun için en az 17 Cumhuriyetçi senatörün bu yönde oy vermesi gerekiyor. 100 sandalye bulunan Senato’da üçte iki çoğunluk için 67 oy gerekiyor. Şu anda Senato’da Demokratlar’ın 50 (2’si Demokratlar lehine bağımsız üyeler olmakla birlikte), Cumhuriyetçiler’in de 50 sandalyesi bulunuyor. Ancak Georgia’daki seçimleri kazanan Raphael Warnock ve Jon Ossoff’un yemin etmesiyle durum 50-50 olacak. Senato’ya başkanlık eden ABD Başkan Yardımcısı, sadece oyların eşit olduğu durumlarda oy kullanıyor.

“Üçte iki gerekmiyor muydu” sorusunu sorduğunuzu düşünüyorum. Tam da bu noktada yeni bir hesap daha devreye giriyor…


abd, trump, senato, cumhuriyetçi
ÖNCEKİ Babacan: Erdoğan beyhude çabalıyor SONRAKİ İş dünyasının faiz isyanı!