• USD  32,59
  • EURO  34,78
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.513,62
SON DAKİKA

Tüm zamanların rekoru kırıldı

Tüm zamanların rekoru kırıldı

06 Ekim 2017 15:41

ABD verileri ve ABD'deki gelişmelerden destek bulan doların yaklaşık iki ayın zirvesine çıkmasıyla dolar/TL'de bugün hareketli saatler yaşanıyor


Kapalıçarşı'da saat 09.30 sularında dolar 3,60 lirayı aşan dolar, gün ortasında 3,6250 seviyelerinin üzerine ulaştı. Öğle saatlerinde euro ise 4,2456 lira tüm zamanların rekorunu kırdı. 

Öğleden sonra dolar ve euro gün içinde gördüğü zirveler bir miktar gerilerken, saat 14.40 itibarıyla dolar 3,6170 liradan, euro ise 4,2350 liradan alıcı buluyor.

İşte dolar ve eurodaki hareketin nedeni

Güçlü ABD verilerinden ve ABD'deki siyasi gelişmelerden destek bulan doların yaklaşık iki ayın zirvesine çıkmasıyla dolar/TL'de güne yükselişle başlarken bankacılar bugün için piyasada yön belirleyici gelişmenin ABD istihdam raporu olacağını belirtiyorlar.

Dolar/TL, Kuzey Irak'taki gelişmelerin yarattığı jeopolitik risk ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık'ta faiz artışı yapacağı beklentilerinin kuvvetlenmesiyle üç haftada 3.39'lu seviyelerden 3.59'lara yükseldikten sonra bu seviyenin altında düne kadar sakin bir seyir izliyordu. Bu sakin seyri değiştiren ise dün gece dolardaki değer kazancı oldu. Küresel piyasalarda dolar, ABD vergi reformlarına ilişkin ilerleme beklentisiyle temel para birimleri karşısında yedi haftanın yeni zirvesinde seyrederken; işlemciler, kısa vadede katalizör olarak ise ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyorlar.

Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks 94.112 ile Ağustos ortasından bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra bu sabah itibarıyla hala 94 seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

'3.63'e doğru hareket olabilir'

DNG Danışmanlıktan Fatih Keresteci, "ABD'de vergi reformunun geçme ihtimalinin artması bir yandan borsaları olumlu etkilerken diğer yandan doların değerlenmesine neden oluyor. Bugün ABD'de açıklanacak olan istihdam raporunda saatlik ücretlerdeki aylık değişime odaklanacağız. Dolar/TL kurunda 200 günlük ortalama yukarı yönde önemli bir direnç rolü oynuyor. 3.59-3.5950 seviyesinin yukarı yönde aşılması durumunda 3.64'e doğru bir hareket olabilir" dedi.

TL son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerine göre bir miktar daha kötü performans göstermeye devam ederken bankacılar genel olarak bu durumu Türkiye'nin jeopolitik risklere olan yakınlığına bağlıyorlar.


dolar, euro, jeopolitik, ülke, fatih kereteci, paara, birim
ÖNCEKİ Başbakan Yıldırım'dan Gökçek açıklaması SONRAKİ Ali Ağaoğlu'ndan olay Topbaş yorumu