• USD  32,55
  • EURO  34,90
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.434,19
SON DAKİKA

Uçak kazalarında ölümleri bitirecek buluş

Uçak kazalarında ölümleri bitirecek buluş

19 Ocak 2016 16:50

Havacılık mühendisleri, uçuş sırasında bir sorunla karşılaşılması durumunda yüzlerce yolcunun hayatını kurtarabilecek bir teknoloji tasarladı


Uçak kazalarında yaşanan can kaybı önlenebilir mi? Bu sorunun cevabını bulmak için harekete geçen bir mucit, günümüz uçaklarına kıyasla daha güvenli bir model geliştirdi.

Ukraynalı havacılık mühendisi Tatarenko Vladimir Nikolaevich'in yayınladığı çizimlerdeki uçakları günümüz uçaklarından ayıran yegane özelliği, uçağın yolcu kabininin gerek duyulması halinde uçaktan ayrılabilmesi.

Başka bir deyişle, havada gerçekleşen olası bir aksilik halinde uçaktan ayrılan yolcu bölümü paraşütlerin yardımıyla yumuşak iniş yapıyor.

Uçaktan ayrılan yolcu kabininin indiği bölgenin deniz veya okyanus olması durumunda ise kabinin altında şişme botlar açılıyor.

Söz konusu modelin bir başka özelliği ise yolcu bagajlarının da paraşütle ayrılan kabinde yer alması.

Henüz teori aşamasında olan modelin hayata geçmesi için hala pek çok testi geçmesi ve sonrasında gerekli yatırım desteğini alması gerekiyor.

Arıza durumunda uçaktan ayrılan kabin bölümü, paraşütleri sayesinde kara ya da suya iniş yapabiliyor. Bu proje üzerinde üç yıldır çalıştığını söyleyen Tatarenko, “Uçak kazasından sağ kurtulmak mümkün” diyor. Söz konusu kabinler acil durumlarda saniyeler içinde kendini uçaktan ayırabiliyor.


kaza, ukrayna, havacılık mühendisi, Tatarenko Vladimir Nikolaevich, yayınladığı çizim
ÖNCEKİ 9. yılında 9 maddede Dink cinayeti SONRAKİ Kadın subaylar da Sur'da görev alıyor