• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Urfa’da acı gerçek: 16 bin öğrenci mevsimlik işçisi

Urfa’da acı gerçek: 16 bin öğrenci mevsimlik işçisi

20 Ocak 2020 14:30

CHP’li Komisyon üyesi Mahmut Tanal, çocuklara maaş bağlanması sorunun çözümünde önemli olduğunu belirtti. Tanal, mevsimlik işçiler üzerinden dayıbaşıların yüzde10’luk bir ücret aldıklarına dikkat çekti.


Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu, çocuk işçiliğini incelemek üzere gittiği Şanlıurfa’da acı gerçeklerle karşılaştı.

16 bin öğrenci okullar kapanmadan yaklaşık 2.5 ay önce para kazanmak için mevsimlik işçi olarak aileleriyle birlikte  Türkiye’nin çeşitli illerine göç  ediyor.

Konuyla ilgili incelemelerine ilişkin bilgi veren komisyon üyesi  CHP İstanbul Milletvekili  Mahmut Tanal, yoksulluk temelli  mevsimlik işçi uygulamasına son vermenin çocuklara maaş bağlanmasıyla çözülebileceğini söyledi. Tanal, ailelerin bulundukları yerde iş taleplerine dikkat çekerken çocukların okumak istediklerine dikkat çekti.

 Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu üyesi CHP’li Mahmut Tanal, Urfa izlenimlerini Medyafaresi.com’a anlattı:

“Mart ayının sonu Nisan ayı başı olmak üzere okullar kapanmadan 16 bin öğrenci aileleriyle birlikte mevsimlik işçi olarak başka illere gidiyorlar. Adına çadır dedikleri ama bezden yapılmış yerlerde yerde kalıyorlar. İçme suyu, tuvalet, banyosu olmayan ağır koşullarda yaşıyorlar. Kadınlar zaten katmerli olarak sıkıntı yaşıyor, gündüz tarlada çalışırken akşamda ev işlerini yapıyor.

“Misafir öğrenci statüsü yaratmışlar”

Misafir öğrenci statüsü yaratmışlar; aileler diyor ki bize Urfa’da iş bulan başka yere gitmeyelim diyorlar, istihdam alanı yaratılmalı.  Bu çocuklara maaş verilirse aileler çocuklarını götürmezler. Bu çocukların eğitimsiz kalmalarının topluma olan maliyeti düşünülerse maaş verilmesi çok doğru  olacaktır. Çocuk Koruma Kanunu’na göre bu çocukların çalıştırılması zaten yasak,  devlet bunu görmezden nasıl geliyor. Aileler bulundukları yerde iş istiyor, çocuklar ise okumak istiyor. Öğretmen, doktor olma hayalleri var. Herkesin derdi işsizlik.

Dayıbaşılara yüzde 10’luk ücret

3-4 ay mevsimlik işçi olarak çalışıyorlar. Bir de onların başında dayıbaşılar var, onların üzerinden yüzde 10 bir ücret alıyor. Tam anlamıyla perişanlık. 2020 yılı Türkiyesinde ilkel toplumun tüm acımasızlığı kendini hissettiriyor.


CHP’li Komisyon üyesi Mahmut Tanal, 16 bin öğrenci mevsimlik işçi, Urfa’da acı gerçek
ÖNCEKİ ESK’nın depolarındaki dondurulmuş et miktarı savaş dönemini aratmadı SONRAKİ HDP’li Gergerlioğlu bedelli askerlik yapan erin iddialarını Meclis’e taşıdı