• USD  32,52
  • EURO  34,75
  • BORSA  9.524,59
  • ALTIN  2.493,22
SON DAKİKA

Volkswagen skandalı Doğuş Grubunu nasıl etkiler?

Volkswagen skandalı Doğuş Grubunu nasıl etkiler?

29 Eylül 2015 10:53

HSBC, Volkswagen skandalının Doğuş Otomotiv üzerine olası etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu


HSBC, emisyon skandalıyla sarsılan Alman otomotiv devi Volkswagen’nin Türkiye'deki en büyük distribütörü Doğuş Otomotiv 
üzerine yayınladığı raporda, şirket açısından en büyük riskin yönetim değişiklikleri olduğunu söyledi.

Banka bu aşamada belirsizlikler nedeniyle rakamsal açıdan bir etki tahmini yapmanın mümkün olmadığını belirtse de şirket için hisse hedef fiyatını 15,2 TL'den 11,4 TL'ye çekti ve tavsiyesini AL'dan TUT'a indirdi. Dün yüzde 14 düşen Doğuş Otomotiv hisseleri, TSİ 10:15 itibariyle yüzde 4,55 düşüşle 9,45 TL
seviyesinden işlem görüyor. 21 Eylül'den bu yana hisselerdeki düşüş yüzde 20'yi buldu. 29.09.2015 Volkswagen skandalı Doğuş Otomotiv'i nasıl etkiler?

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) Eylül ortasında yaptığı açıklamada Volkswagen marka otomobillerin zehirli gaz emisyonu testlerinin sonuçlarını çarpıtarak denetleme kurumunu yanıltan bir yazılım içerdiğini ve bu nedenle şirketin 18 milyar dolara kadar para cezası alabileceğini açıklamıştı. Skandalın patlak vermesinin ardından şirketin CEO'su Martin Winterkorn görevden ayrılmış, pek çok Ar-Ge yöneticisinin görevinin askıya alındığı belirtilmişti.
Doğuş Otomotiv açısından en önemli riskin VW AG’deki şu ana kadarki ve bundan sonra muhtemel yönetim değişiklikleri olduğunu söyleyen HSBC, "Dolayısıyla bugüne kadar VW markasının ve Doaş’ın Türkiye’deki ticari başarısının önemli faktörlerinden biri olan ilişki yönetimindeki uyum/koordinasyon ve bunun pazar payı ve fiyatlamada gerektiğinde üretici desteği üzerinde kanımızca geçici de olsa bir belirsizlik oluşabilir" dedi. HSBC'ye göre, bunun haricinde araç tedariği ya da VW için marka erozyonu gibi konuların Türkiye’de en azından kısa ve orta vadede sorun teşkil etmeyecek.

Hisse performasına ilişkin ise, "Son üç günde yüzde 18 düşen hisse fiyatı gözönüne alındığında yeni
hedef fiyatımız yüzde 15 getiri potansiyeline işaret ediyor ve biz HSBC’nin öngördüğü kadarıyla VWAG’deki risklerin bu aşamada fiyata dahil olduğuna inanıyoruz" denildi.
Ayrıca raporda, "Ancak HSBC Global Otomotiv Araştırma Ekibi VW AG için 8 milyar euro olarak öngördüğü toplam ceza ve araç değişimi karşılık toplamının başka maliyet unsurları (repütasyon ve olası hukuki cezalar) ile artması riskine karşı uyarıda bulunmaktadır. Doaş değerlememizde kullandığımız yeni iskonto oranının bu olası ek maliyetleri yansıtmadığına inanıyoruz" denildi.
Hisseleri dün yüzde 14 düşen ve Kasım 2014'ten bu yana en düşük seviyeye inen Doğuş Otomotiv dün yayınladığı açıklamada, Türkiye'de etkilenen araçların detayının Volkswagen'in araştırması sonucunda ortaya çıkacağını söyledi.

HABER TÜRK


skandal, volkswagen, doğuş otomotiv, nasıl etkilenir
ÖNCEKİ Mars'taki su Google'a ilham verdi SONRAKİ Dört partinin seçim sloganları!