• USD  32,38
  • EURO  35,01
  • BORSA  9.079,97
  • ALTIN  2.326,03
SON DAKİKA

Washington Post'tan çarpıcı Türkiye analizi

Washington Post'tan çarpıcı Türkiye analizi

28 Haziran 2019 11:02

Ekrem İmamoğlu'nun ezici farkla kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri, dünya medyasının gündeminden düşmüyor. Amerikan Washington Post (WP) gazetesi, "yazı işleri kurulu" imzasıyla bir analiz yayınladı.


Makalenin başlığı “Bir belediye başkanlığı seçimi, Türkiye için umut ışığı sağlıyor”.

Analizde Türkiye için umut ışığının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adayının reddedildiği, muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu’nun seçildiği tekrar edilen İstanbul seçimleriyle açıkça görüldüğü ifade edildi.

Amerikan medyasından ses getirecek yorum: Seçimden sonra iki yol varUmudun ise ikinci seçim için Erdoğan’ın muğlak gerekçelerinin ardından seçmenlerin sandığa gitme istekleri ve Türkiye’nin ekonomik sıkıntılarını ve Cumhurbaşkanı’nın otoriter yöntemlerini protesto etme kararlılıklarından kaynaklandığı belirtildi.

“Şimdi sorun Erdoğan’ın bu yenilgiye nasıl karşılık vereceği” sorusuyla devam eden yazıda, Erdoğan’ın kendisine yönelik başarısız darbe teşebbüsünden sonra sert bir siyasi baskı uyguladığı aktarıldı.

Ayrıca “Türkiye demokrasisi ölmedi fakat hâlâ yaşam destek ünitesine bağlı” yorumu yapıldı.

Washington Post Yazı İşleri Kurulu, İstanbul seçimlerinin onu düşüşe geçirdiğini ve onu ve destekçilerini geleceğe yönelik uygun bir yol oluşturup oluşturmadıklarını sorgulamaya ittiğini yazdı. Seçmenlerin ise bu yolu oluşturmadıkları yolunda bir sinyal vermiş gibi göründüğü ifade edildi.

Dünyanın gündemi İmamoğlu'nun zaferi... Herkes o ayrıntıya dikkat çekiyor 
“Erdoğan’ın 2013’teki Gezi Parkı protestolarının başlamasına önayak olmakla suçlanan 16 sivil toplum aktivistinin yargılandığı davayı durdurarak yeni bir başlangıç yapabileceği” yorumunun yer aldığı makalede, “bu dava Erdoğan’ın yargıyı sistemini bir baskı aracına dönüştürmesinin yansıması” olarak nitelendirildi.

Analizde, Erdoğan’ın zorlu ekonomik sıkıntılarla da karşı karşıya kaldığı ve ABD ile yaşanan S-400 ve F-35 krizlerine de gönderme yapıldı.

Makale şu ifadeyle son buldu: “İstanbul seçimleri, Türkiye Cumhurbaşkanı’na farklı bir rota seçme şansı sunuyor.”


erdoğan, washington post, Gezi Parkı, Analiz
ÖNCEKİ İmamoğlu’ndan ilk icraat: Köprü trafiği SONRAKİ AKP'li Zengin'den TRT'ye Öcalan tepkisi