• USD  32,52
  • EURO  34,98
  • BORSA  9.774,37
  • ALTIN  2.435,20
SON DAKİKA

Yargı reform paketi resmen yürürlükte

Yargı reform paketi resmen yürürlükte

24 Ekim 2019 09:21

Aylardır üzerinde tartışılan ve geçtiğimiz hafta Meclis'ten geçirilen Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne ilişkin kanunda Resmi Gazete'de yayımlandı.


Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun, Resmi Gazete’de yayımlandı._

5 yılın altında hapis cezası alanlara, Yargıtay yolunu kapatan düzenleme değiştiriliyor, Yargıtay’a temyiz başvurusu yapmalarının yolu açılıyor. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra OHAL döneminde el konulan pasaportlar geri iade edilecek. Bunun için ya mahkeme kararı ya da İçişleri Bakanlığı’nın tekrar inceleme yapması yeterli olacak.

‘ELEŞTİRİ’ SUÇ DEĞİL

Eleştiriler haberler nedeniyle haklarında Terörle Mücadele Kanunu’ndan (TMK) işlem yapılan kişilere yönelik düzenleme yapıldı. TMK’da terör örgütü propagandasını düzenleyen maddeye, “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” ifadesi eklendi. Gerekçesinde, “…ağır, sert veya incitici nitelikte de olsa eleştiri hakkı kullanıldığında kişiye yaptırım uygulanamayacak olması, demokrasinin vazgeçilmez gereğidir” denildi.

SOMUT DELİL

Tutuklama için ‘suçun işlendiği konusunda kuvvetli şüphe’ yeterli olmayacak, ‘kuvvetli şüphenin varlığını gösteren somut delillerin bulunması’ şartı aranacak. İddianameler de somut delil olmadan hazırlanamayacak. Tutukluluk süreleri, 15 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından yarı oranında, 18 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından ise dörtte üç oranında uygulanacak.


ÖNCEKİ RTÜK'ün harcamaları da muhalefet radarına girdi SONRAKİ LGS sınav tarihi açıklandı