• USD  32,55
  • EURO  34,88
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.430,48
SON DAKİKA
Çalınmış Şehir Hatay

Müşerref Seçkin muserrefseckin@gmail.com

Çalınmış Şehir Hatay

01 Mart 2020 09:25

Hatay'ın o günlerini dinleyerek büyüdüm. Sputnik'te "çalınmış şehir Hatay" ibaresini görünce hatırladım Suriye hiçbir zaman Hatay'dan vazgeçmedi. Haritalarında hala Hatay var. Ama gerçekten Hatay Suriye'nin mi?


Bu Rus ajansı Sputnik'in durup dururken Hatay mevzusunu dillendirmedeki amacı nedir ? Suriye'nin hala haritalarında sınırlarının içinde gösterdiği Hatay için bir planı mı var ?

Büyükbabam Hatay'ın Fransız yönetiminde yaşamış, onlarla mücadele etmiş, günlerce falaka yemiş biriydi. Çocukluğumuzda anılarını anlatırdı. Fransız yönetiminden kurtulurken, bazı kandırılmış Arapların Suriye'ye bağlanmayı istediğini, yapılan plebisitle Türk varlığının fazla olduğunu böylece Türkiye'ye katıldığımızı anlatırdı.

Suriye,Arap varlığı nedeniyle Hatay'dan vazgeçmedi ama Hatay'daki Türk vatandaşı Araplar onlardan çoktan vazgeçti. Bugün Hatay'da Suriye'ye bağlanmak isteyen hiçbir aile bulamazsınız.

Tanıdığım pek çok Arap kökenli Türk vatandaşı var. Evlerinin içinde Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri asılı. Vatandaşlık hakları yokken, mal mülk alamazken hatta soyadları bile yokken Atatürk Türkiye'sinde bugün çoğunluğu refah içinde yaşıyor.

Suriye ne kadar isterse istesin, senin ırkdaşın seni istemiyor. İyi de Rusya'ya ne oluyor?