• USD  32,56
  • EURO  34,84
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.431,44
SON DAKİKA
Yarın Artık Bugündür

Semih Eryıldız semih.eryildiz@gmail.com

Yarın Artık Bugündür

30 Eylül 2021 09:44

İnsanoğlunun en önemli beka sorunu küresel ısınmadır; Yapıların; enerji, su, besin gereksinimini karşılamak için İnsanoğlu Dünyayı ısıtıyor. İnsanoğlu Dünyayı ısıtıyor; Küreselleşen ısınma da insanlığın sonunu hazırlıyor;


İnsanoğlu Dünyayı ısıtıyor; Küreselleşen ısınma da insanlığın sonunu hazırlıyor;

Gelişmelerin somut görünüşü, anlam ve önemi;
Bu gelişmeleri somut olarak gösteren çarpıcı gözlem ve görsellerimiz var; Araştırma için gittiğimiz Grönlanddan yeni döndük. Kuzey kutbundaki erime ile ilgili çok özel görsellerimiz var. Dünyanın en önemli temiz su varlığının yirmi yılda yok olacağı kanıtlandı. Bölgeye ilk kez yağan yağmurlar sürerse bu süre 6-7 yıla kadar inecek.

Yarın artık bugündür;
Deniz seviyesinin 7-8 metre yükselmesi, kuraklık ve sellerin kalıcı hale gelmesi, kıtlık, açlık, göçler, savaşlar, yüz milyonlarca insanın ölümü gibi yaklaşan sonuçlar artık açıkça görünüyor. Birleşmiş Milletlere üye birkaç ülkenin yok olması; ülkemizde ise milyonlarca insanın barınak ve üretimsiz kalması artık uzak dönem tahminleri değildir.

Bu bilince ulaşmak elbette çözüm bulmanın ilk adımıdır:
Bu bilinçlenme çözüme yöneliyor mu? Sorunun temeline inmeden Üst düzeydeki saptamalar, haberler, Paris gibi anlaşmalar ve kararlarla ‘sonuç’ alınabilir mi? Çözüm olabilir mi? Sorunun kaynağı nedir? İnsanoğlu kendi yaşaması ve yerleşimlerine enerji, su ve besin sağlamak için dünyayı ısıtıyor. Sorun nereden kaynaklandıysa; orada çözülecektir.

Dünyayı ısıtmayan; kirletmeyen bina ve yerleşimler mümkün;
Tek bir bina sakinlerinin çevresinden enerji, su ve besin almadan varlığını sürdüreceğini gösterebilirsek, bunun bir mahallede ve kentte de yapılabileceğini de gösterebiliriz. Akademik yaşamda ve kuramda bu öneriler hazırlandığı gibi Dünyada pratiği; örnekleri de her geçen gün çoğalıyor, ülkemizden de bazı örnekler görebiliriz. Bu örneklerin tanınması ve anlaşılması halinde; eko- planlama, tasarımlar yaygınlaşabilir.

Yapıların ısınmaya katkısı;
1. Enerji, Bina yapımı- yıkımı, ıstma, soğutma, aydınlanması ve hizmetler için (%40)
2. Su getirme, götürme, temizleme (%20)
3. Yiyecek, içecek üretimi, işlenmesi, nakli, atık işlenmesi (% 25)
Kaynakların diğer bölümleri de ulaşım ve diğer kent gereksinimleri için harcanıyor.

Halbuki yapılar ve yakın çevresinde enerji su ve besin gereksinimi ekoplanlanarak;
• Kısmen (enerji sakımlı)
• Tamamen (sıfır enerji) veya
• Fazlasıyla (+ enerji) karşılanabilir.

Bu Eko mimarlık uygulamalarını ısınmayı kaynağında yok etmesi;
İrdelemeye Anlaşılır bir dille bir örnekten başlayabiliriz. Dünyada milyonlarca örneği olan iki katlı bir yapıyı ele alarak başlayabiliriz. (bir apartman dairesi veya gökdeleninin de aynı yöntemle irdelenebileceği görülecektir.) BU irdelemeyi bir yapı için tamamlanması halinde bir komşuluk birimi, bir mahalle veya kent, büyükşehir için yapabiliriz. Böylece küresel çözüme ulaşacağız.

Prof. Semih Eryıldız