Trump'ın 17 Mayıs'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapması beklenen görüşme esnasında geldi. Ayrıca savaşı sona erdirmeye yönelik görüşmelerin tıkanmasının ardından İran'a "zaman azalıyor" uyarısında bulundu.

Yarı resmi Mehr haber ajansı. Buna paralel olarak nisan başında ateşkesin ilan edilmesinden kısa süre önce İran'ın savaşı sona erdirecek bir anlaşmayı kabul etmemesi halinde "bütün bir medeniyetin" yok olacağı tehdidinde bulunmuştu.

Bu hafta başında Tahran'ın taleplerini "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirmiş ve ateşkesin "yoğun bakımda" olduğunu söylemişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise önerilerinin "sorumlu" ve "cömert" olduğunu savundu.

Öneriler arasında tüm cephelerde derhal savaşın sona erdirilmesi — bununla Lübnan'ın güneyindeki İsrail saldırılarına atıf yapılıyor — ABD'nin İran limanlarına yönelik deniz ablukasını durdurması ve İran'a yönelik yeni saldırıların olmayacağına dair güvenceler yer alıyordu. Ayrıca savaş zararları için tazminat talebi ve Hürmüz Boğazı üzerindeki İran egemenliğinin vurgulanması da paylaşıldı. İlk bilgilerde İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansına göre vurgusu öne çıktı.

İran'ın Fars haber ajansı 17 Mayıs'ta. Buna paralel olarak Washington'ın Tahran'ın önerisine karşılık beş şart öne sürdüğünü yazdı. Bunlar arasında İran'ın yalnızca tek bir nükleer tesisi faaliyette tutması ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ABD'ye devretmesi talebinin bulunduğu paylaşıldı.