Savaşın uzaması halinde faiz indirimlerinin daha da ötelenebileceğine dikkat çekiyor. ABD'de İran ile savaş sonrası yükselen enerji maliyetleri enflasyonu yaklaşık 3 yılın zirvesine taşırken. Ayrıca güçlü seyreden iş gücü piyasası Fed'in faiz indirimi planlarını zora soktu.
İş gücü piyasasının dayanıklılığını koruduğuna işaret ederken enflasyonun yıllık bazda hızlandığını gösteriyor. İlk bilgilerde ABD'de İran ile savaşın başlamasından bu yana artan enerji maliyetlerinin etkisiyle yaklaşık 3 yılın zirvesine çıkan enflasyon vurgusu öne çıktı.
Başkanlık görev değişimi sürecindeki Fed'in istihdam ve enflasyon hedefleri arasında denge kurmasını zorlaştırıyor. Bankanın 16-17 Haziran'daki para politikası toplantısına liderlik etmesi beklenen Kevin Warsh için de zorlu bir tablo ortaya koyuyor.
ABD Çalışma Bakanlığının dün açıkladığı verilere göre. Ayrıca martta yüzde 3,3 olarak kaydedilmişti.
Aylık TÜFE artışının yüzde 40'tan fazlasını oluşturdu. Enerji maliyetleri yıllık bazda da yüzde 17,9 yükseldi. İlk bilgilerde Nisanda bir önceki aya göre yüzde 3,8 yükselen enerji endeksi vurgusu öne çıktı.
Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE ise nisanda hızlanırken aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 2,8 ile beklentilerin üzerinde arttı. Özellikle enerji ve bazı hizmet fiyatlarındaki yukarı yönlü baskılar. Buna paralel olarak Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda hala mesafe alması gerektiğine işaret etti.