• USD  39,82
  • EURO  47,05
  • BORSA  10.080,35
  • ALTIN  4.263,71
SON DAKİKA
Konuşulmayan Gerçek; Ensest

Semra Topçu [email protected]

Konuşulmayan Gerçek; Ensest

16 Ekim 2019 09:39

Ensest diye ifade edilen aile içi cinsel istismarın boyutunun düşünülenden, istatistiklere yansıyandan da çok olduğu ifade edilir.


Ensest diye ifade edilen aile içi cinsel istismarın boyutunun düşünülenden, istatistiklere yansıyandan da çok olduğu ifade edilir. Ancak ensesti istatistiklerle, rakamlarla kanıtlaması zordur çünkü konuşulmayan, aile içinde kalması istenen bir karanlık gerçekliktir.

Yine de ensestin yaygınlığının görünenden daha çok olduğu yargısına sahip olmamıza neden olacak yeni bir haber gündeme geldi:  "Mardin’de 3 kız çocuğu ağabeylerinin sistematik istismara maruz kaldı ancak çocuklar şikayetlerinden vazgeçince sanık serbest bırakıldı. Çocuklar şimdi kendilerini istismar eden ağabeyleri ile birlikte aynı evde yaşıyor."

9.sınıftan 11. sınıfa kadar ağabeyinin sistematik istismarına maruz kalan P.K’nin rehber öğretmene durumu anlatmasıyla P.K’nin ve kardeşlerinin yaşadığı istismar ortaya çıktı. İlk ifadelerinde yaşadıkları istismarları ayrıntısıyla veren çocuklar duruşmada şikayetlerinden vazgeçti. Çocukların avukatı, çocukların baskı altında şikayetlerinden vazgeçtiklerini, sanığın yargılama boyunca serbest olduğunu ve çocuklarla aynı evi paylaştığını, ailenin ve ağabeyin çocuklara şikayetlerinden vazgeçmesi için baskı yaptığını savundu. Avukat sanığın tutuklu yargılanmasını talep etti. Talebi kabul etmeyen mahkeme, sanığı serbest bıraktı. Mahkeme istismara maruz kalan 17 yaşındaki P.K’nin ilk ifadesinde yer alan şu sözleri görmezden de geldi: 

“Abim bana istismarda bulundu. Sadece koruma altına alınmak istiyorum. Ondan çok korkuyorum. Annemlere söylediğimde ‘O erkektir, erkekler gece ne yaptıklarını bilmiyor’ dedi. Abim benimle birlikte olmaya çalıştı. Abim bunu bana en az 5-6 kez yaptı. Bu olayların ilki ben 9. sınıftayken başladı. O eve bir daha gitmek istemiyorum.”

Tanık Öğretmen E.E. ise “Benim öğrencim olan P. yanıma geldi ve öz abisinin kendisine dokunduğunu, her akşam yanına gelip bıçakla tehdit ederek taciz etmeye çalıştığını söyledi. Bunu annesine söylediğim zaman bana 'Erkektir, uyuşturucu almadığında sinirlenip böyle bir şey yapabilir' şeklinde cevap verdi. Babasının da aynı durumdan haberdar olduğunu fakat söz konusu durumu umursamadığını söyledi. Abisinin daha önce hırsızlık suçundan dolayı hapiste olduğunu ama şimdi hapisten çıktığını ve kendisine şiddet uyguladığını, kafasında bardak kırdığını aynı zamanda cinsel tacizlere de devam ettiği anlattı. P. şiddet olayından sonra polisi aradığını fakat kimsenin eve gelmediğini söyledi” dedi.

Davayı takip eden Çocuk İstismarı ve İhmali ile Mücadele Derneğinden Volak Çolakoğlu ise "Her şey aile içerisinde kapansın bitsin, çevrede duyulmasın bilinmesin gibi dertlere düşülüyor ve çocukların üzerinde baskı kurarak bu şikayetlerinden vazgeçmelerini sağlıyorlar. Çocuklar da arkasında kimse duramadığı için mecburen içerisinde bulundukları hayata katlanmak durumunda kalıyorlar. Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne yurt talebimizle başvuru yaptık. Umuyoruz çocuklar kendilerini istismar eden abiyle aynı evde yaşamaya devam etmeyecek. Çünkü çocuklar aynı evde her an aynı şeyleri tekrar yaşayabilirler" dedi.

Dava konusu olmuş bu ensest vakasının, şikayeti geri çekmeyle ve aynı evde yaşamaya devamla sonuçlanmasının verdiği temel mesaj, bu olayların gizli tutulmasının daha iyi olacağı mesajıdır. Çünkü açığa çıksa da değişen bir şey olmuyor! Hatta büyük olasılıkla mağdur açısından daha da kötü oluyor; mağdur istismara uğramaya devam ederken, şikayeti dolayısıyla şiddet de görme ihtimali ile karşı karşıya kalıyor.  

Çocukların istismar edildikleri eve dönmeleri, kadına yönelik şiddet ve istismarın büyük boyutlara ulaştığı Türkiye'nin açmazı değil de nedir?

Ülkemizde 6 yaşında çocukla evlenmekten söz eden insanların din adamı olarak itibar gördüğü malum. Ülkemizde bir çocuğa tecavüz eden imamın tutuksuz yargılandığını görmek de mümkün. Ülkemizde enseste ilişkin bilgi vermeye çalışanların bu olaylardan daha çok tepki gördüğü aşikar... Ülkemizde Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon (TKDF) Başkanı Canan Güllü enseste ilişkin açıklamaları kimi çevrelerin hedefi oldu. 

Hal böyleyken, çocuklar kime neye güvenerek seslerini çıkarabilir ki? İnsan düşünmek dahi istemiyor. 

Mahkemeler o kadar konunun uzağında ki, bu ülkede, bir çocuk arkadaşının evinde, arkadaşının dedesi tarafından istismar ediliyor. Bunu ailesine anlatıyor, olay yargıya taşınıyor ve o çocuk mahkeme sırasında, kendisini taciz eden adamla karşılaşıp için kalp krizi geçirerek hayatını kaybediyor. Çoğu olay aile içinde suskunluğa mahkum ediliyor. Anneler bilse bile ses çıkaramıyor, yüzleşemiyor vs. Oysa yüzleşmek, konuşmak, deşifre etmek ve elbette istismara uğrayanı korumak, o karanlıktan kurtarmak gerekiyor.   

Birçok ülke enseste karşı çocukları korumak üzerine çeşitli önlemler almış ve almaya çalışıyor. Bu anlamda Türkiye'de de Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çalışmaları var. Ancak, Mardin'den gelen bu haberin de gösterdiği gibi ülkemizdeki sistem, çocukları istismar edildikleri eve dönmekten kurtaramıyor. Bu durumda eksiklikleri dünya örneklerini görerek tespit etmek gerekiyor. Aşağıdaki linkte fragmanını göreceğiniz film Amerika'daki bir ensest vakasını ve Amerikan sisteminin yaklaşımını anlatıyor. Ensest karşısında Amerikan Birleşik Devletleri'nin,  çocuğu aileden alarak, tek başına olmadığını hissettirerek, ayakta durmasını sağlamaya çalıştığı görülüyor. 

82.Akademi Ödülleri’nde 6 dalda Oscara aday olup ‘En İyi Uyarlama Senaryo’ ve ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ dallarında ödül alan Precious: Acı Bir Hayat Öyküsü olarak Türkiye'de biliniyor.  Ensest yaşadığı anlaşıldığı anda özel bir eğitim programına katılan Precious, burada yeni bir hayat için hazırlanacak ve kendi ayakları üzerinde duracaktır. 

Amerikan sisteminin sorunu çözdüğünü söylemiyorum ya da Avrupa'da bakanlık desteğinin yeterli olduğunu... Ama şu gerçek ki, ülkemizde olmayan kimi önlemler hali hazırda başka ülkelerde uygulanıyor, oysa Türkiye hala ensesti konuşmuyor, görmezden geliyor. Problem ise büyümeye devam ediyor. 

İsminin anlamı değerli olan Precious'un öyküsünü anlatan filmin fragmanı: 

https://www.youtube.com/watch?v=06ZF3zw1gHs