• USD  32,43
  • EURO  34,79
  • BORSA  9.530,47
  • ALTIN  2.478,74
SON DAKİKA

Devlet ihaleyle kedi yavrusu sattı

Devlet ihaleyle kedi yavrusu sattı

20 Ekim 2016 15:45

Bulgaristan'dan Türkiye'ye kaçak yollarla geçirilmek istenirken yakalanan ve ihale yoluyla satılan İran ve İngiliz melezi 6 kediyi Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) 4 bin 250 liraya satın aldı


İhaleye katılan HAYTAP İstanbul temsilcisi Zuhal Aslan, 6 kediyi 4 bin 250 liraya satın aldı. Kendilerin tedavilerini yaptırıp, ömür boyu sahiplenecek kişilere vereceklerini belirten Aslan, şunları söyledi: “Kedilerin sağlık durumları kritik. Onları hemen alıp İstanbul’da bir klinikte tedavi altına alacağız. Sonrasında sahiplendireceğiz onları. İhaleye 11 kedi için geldik fakat 5’i hasta olduğu için öldü. Şu an 6 kediyi ihaleden almış olduk. Toplamda 4 bin 250 lira para ödemiş olduk. Bundan 2 gün önce kedileri görmeye geldiğimizde veteriner ile yaptığımız kontrolde ishal hastası olduğunu anladık. Kedileri hemen tedavi altına alacağız. Daha sonra onları ömür boyu terk etmeyecek yuvalar bulup ücretsiz sahiplendireceğiz. Sınır kapılarında hayvanların ölmemesi için sağlıklı hayvan barınakları yapılmalı. Bunun için çalışma başlatacağız.”

 
Foto: DHA
Kedileri kontrol eden HAYTAP üyesi veteriner Çağrı Akkın,  kedilerin sağlık durumlarının iyi olmadığını,  ishal ve gözlerinde enfeksiyon olduğundan kedileri  hemen tedavi altına alacaklarını söylerken, kediler özel kafeslere konularak İstanbul’a götürüldü.

DEVLETİN AYIBI: HAYVAN TİCARETİ

Özellikle kedi ve köpeklerin, köle ticaretinden farksız olan kaçak yollarla alınıp satılması işlemi uzun yıllardır yaygın şekilde uygulanıyor. Pet-shop’larda çok yüksek fiyatlara satılmak üzere yurt dışından getirilen evcil hayvanların çoğu, yasa dışı yapılan bu yolculuklarda hayatını kaybediyor, pek çoğu da hastalıklı şekilde satışa sunuluyor. TBMM, hayvan hakları savunucularının da yoğun çabaları sonucu bu konuda bir sınırlama getirilmesi için Hayvanları Koruma Kanunu’nda bazı değişiklikler yapmıştı. Değişiklikler; ‘-Ev hayvanı satanlar ve sahiplenenler, bu hayvanların bakımı ve korunmasıyla ilgili belediyelerin verdiği eğitim programlarına katılarak sertifika almak zorunda olacak. -Pet-shop'larda yalnızca akvaryum balıkları ve kuş türleri satılabilecek.’
gibi maddeleri içeriyor olmasına rağmen, pet-shop’larda evcil hayvan satışları devam ediyor ve denetimlerin ne sıklıkla yapıldığı konusu da belirsiz.

Böylesine bir sirkülasyonu devam ettirebilmek adına, adeta bir üretim tesisi gibi hayatının sonuna kadar damızlık olarak kullanılan hayvanların sayısı da oldukça fazla. Bugün HAYTAP tarafından ihalede satıln alınan kedilerin, bulundukları gün bakımını üstlenecek kişi ya da kurumlara verilmeyip satışa sunulmak üzere bekletilmeleri de büyük tepki çekti. Yavru kedilerin bu şekilde devlet eliyle satışa çıkması, pet-shop denetimlerinin uygun şekilde yapılmadığı konusunu yendien gündeme getirdi. Yasaya göre, açılan dükkanların denetiminin İl Çevre Müdürlüğü ve Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyor. Bu birimler, 5199 sayılı yasadan kaynaklanan yetkilerini kullanıp esaslı bir denetim yapıyor olsalardı, Türkiye'deki pet-shopların tamamına ceza verilmesi ve en az %80'nin kapatılması gerekirdi.


ihale, veteriner, haytap, bulgaristan, kedş
ÖNCEKİ Ümit Özdağ'a da disiplin yolu SONRAKİ Irak’ta sıcak gelişme: Kerkük karıştı