• USD  32,49
  • EURO  34,59
  • BORSA  9.560,50
  • ALTIN  2.482,93
SON DAKİKA

Faruk Bildirici Fahrettin Altun'un hızlı yükselişini yazdı

Faruk Bildirici Fahrettin Altun'un hızlı yükselişini yazdı

06 Haziran 2019 07:16

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un sessiz yükselişini yazdı. İbrahim Kalın'ın Nisan ayından bu yana gölgede kaldığını belirten Bildirici, Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün fiilen değiştiğine dikkat çekti.


Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı sözcülüğündeki değişime dikkat çekti. Resmi sözcü İbrahim Kalın'ın Nisan ayından itibaren ortalıkta görünmediği, buna karşın İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un "benzeri görülmemiş fiili sözcü" gibi davrandığını yazdı.

Altun'un yükselişini 19 Nisan tarihli kararnameyle Anadolu Ajansının patronluğuna getirilmesiyle farkettiğini kaydeden Bildirici, zaten TRT'nin de ona bağlı olduğunu belirtti.

Faruk Bildirici Fahrettin Altun'un yükselişini şöyle anlattı:

Haber protokolünde 1 numara

     Bu haberler sayesinde dikkatimi çekince Altun ile ilgili haberleri, açıklamalarını ve tweetlerini izlemeye başladım; bazı gazeteleri ve interneti taradım. Tahmin ettiğim gibi, Altun haberlerde “protokolün 1 numarası” haline gelmişti ve  ilgili ilgisiz her haberde adı öne çıkarılıyordu.

     Örnek 1- 21 Mayıs’ta, Hürriyet’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdad Amreyev’i Huber köşkünde kabulü haberinde toplantıda “Altun’un da hazır bulunduğu” belirtiliyordu.  MGK toplantılarına bile giren, her an Erdoğan’ın yanında olan Altun’un bu toplantıda da bulunduğunu yazmak anlaşılır bir durum. Ancak toplantıya Kalın da katılmıştı, fotoğrafta da görünmesine rağmen haberde ondan hiç söz edilmiyordu.  

    Örnek 2- Yine Hürriyet’in 2 Haziran’daki “Yenikapı’da Enderun teravihi” haberinin fotoğrafaltı enteresandı. “Teravih namazı etkinliğine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop katıldı” yazılmıştı. Fotoğrafta görülen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyanet işleri Başkanı Prof.Dr.Ali Erbaş, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın adı bile anılmıyordu. Sabah gazetesindeki haberde de Varank, Erbaş ve Yerlikaya’nın adları anılmıştı ama orada da Altun’un adı, bu isimlerin hepsinin önündeydi… 

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün dönüştürülüp, geniş yetkilerle donatılmış hali. Altun da bu kurumun başı olarak genel müdür düzeyinde bir kamu görevlisi ama adı -artık gazetecilerin gözünde- TBMM Başkanı’ndan bile önde geliyor.  "

Faruk Bildirici, Fahrettin Altun'un yaptığı açıklamalarda kişisel ve resmi görüşlerin zaman zaman karıştığına dikkat çekerek yazısında bu konuda örnekler verdi. 

SİZE AYAR VERMEK GEREKİRSE...

Yazı şöyle devam etti:

 "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün önce bayram namazı çıkışında günlük programını sorarak, "Ona göre ayarımızı yaparız" diyen gazeteciye “Size ayar vermek gerekirse zaten iletişim başkanlığımız o işi görür" yanıtını vermesi de Altun’a biçtiği rolü göstermesi açısından dikkat çekiciydi.

    Bütün bunlar gösteriyor ki, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü fiilen değişti. “Sözcü” unvanı halen Kalın’da olsa bile Cumhurbaşkanlığı’nın fiili sözcüsü artık Altun. Sözcülüğün yanısıra iktidara yakın medyanın yayın politikalarında belirleyicilik gücü de oldukça yüksek. Altun’un otoritesinin ne denli kabul edildiğinin ve bu medyadaki itibarının kanıtı da habercilik sınırını zorlayan haberler…"

farukbildirici.com


cumhurbaşkanlığı, İbrahim kalın, faruk bildirici, fahrettin altun
ÖNCEKİ Akşener: İmamoğlu bu seçimi kazanacaktır SONRAKİ YSK’dan gece yarısı flaş seçim açıklaması