• USD  32,48
  • EURO  34,94
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.436,67
SON DAKİKA

Gazeteci Merdan Yanardağ, Köln’de katıldığı konferansta Cumhuriyete ihanet edilmiştir dedi

Gazeteci Merdan Yanardağ, Köln’de katıldığı konferansta Cumhuriyete ihanet edilmiştir dedi

03 Aralık 2019 01:49

CHP Birlikleri Köln Temsilciliği, Köln Ezgi Center’da bir organizasyon düzenledi. 500’ün üzerinde katılımcının izlediği konferansta Gazeteci Merdan Yanardağ “Cumhuriyet ve Demokrasi” panelinde konuştu.


KRV CHP Birlikleri Başkanı İbrahim Vural’ın açılış konuşmasını yaptığı etkinlik, Cumhuriyet ve demokrasi şehitlerini anarak başladı. Vural, konuşmasında, “Cumhuriyet rejiminin temelinde , demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti vardır. Cumhuriyet Millet egemenliğine dayanır. Şu an Cumhuriyet tehlikededir ve bunun için Cumhuriyet düşmanlarına karşı ortak mücadele şart olmuştur” dedi.

Konferansta sanatçılar Muzaffer Türenç ile Gani Cansever’in dinletilerinin ardından, Merdan Yanardağ’ın yaklaşık iki saat süren paneline geçildi. Konuşmasına, “Bizler evladı Kerbela’nın çocukları, Denizlerin, Mahirlerin, İboların yoldaşlarıyız” diyerek başlayan Yanardağ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşaması, yakın tarihin gerçeklikleri, bağlantıları ve olayların arka planlarını da anlatarak tarihe bir yolculuk yaptı. Yanardağ, Cumhuriyet’in kuruluş aşamasında Sovyetler Birliği’nin önemli yardımlarına da ayrıca değindi.

Cumhuriyete ihanet edilmiştir

Kronolojik olarak cumhuriyete ihanet edenlere değinen Yanardağ, Cumhuriyete darbe vuran tarihi olayları, seküler ve laik aydınlara yapılan suikastları, muhalif gruplara, inançlara ve Alevilere yönelik yapılan katliamlara da dikkat çekti.Yanardağ, Atatürk ve arkadaşlarının Cumhuriyet sayesinde Türkiye’de çığır açan reformları hayata geçirdiğini, kurulan çok önemli fabrikalarla önemli bir iktisadi düzeye en hızlı biçimde ulaşıldığını, Türkiye’deki okur yazar oranının arttığını, bu gelişmenin o zamanlar birçok Ortadoğu ülkesine, Pakistan’a, Afganistan’a ilham kaynağı olduğunu, Türkiye’nin iyi şeyler yaptığını vurguladı. Yanardağ, “İhanete uğramış Cumhuriyet dünyada yarım kalmış en kansız bir devrimdir. Cumhuriyet idareyi halifeden, sultandan alıp halka vermektir” dedi.

Umut krizi var

“Cumhuriyette kırılma noktası NATO’ya girişle başlar” diyen Yanardağ, konuşmasının sonlarında şunları kaydetti:

“Cumhuriyete ilk ihaneti TSK yapmıştır. 1961 son direnme refleksidir. 27 Mayıs anayasası en demokratik anayasaydı. Polislere, öğretmenlere sendika hakkı verdi. AKP bir Amerikan projesidir ve oldukça yıpranmıştır. Şu anki umut krizinin aşılmasıyla, muhalefetin daha etkin ve cesur politikalarıyla, Türkiye’ de solun ve sosyalistlerinde katkılarıyla Cumhuriyeti daha sağlam temellerle inşa edeceğiz.”


chp, almanya, cumhuriyet, Köln, Merdan Yanardağ
ÖNCEKİ İran'daki protestolarda ölü sayısı 208'e yükseldi SONRAKİ PİAR Araştırma'nın son seçim anketine göre Cumhurbaşkanlığı yarışında İmamoğlu önde