• USD  32,59
  • EURO  34,85
  • BORSA  9.698,69
  • ALTIN  2.498,19
SON DAKİKA

Gergerlioğlu YSK kararını değerlendirdi

Gergerlioğlu YSK kararını değerlendirdi

23 Nisan 2019 17:37

HDP Kocaeli Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İncele Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yüksek Seçim kurulu (YSK)’nın, Kanun Hükmünde Kararname KHK) ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine ilişkin kararının İstanbul seçimleri üzerindeki tartışmayı sonlandıracağını söyledi


Hülya Karabağlı

HDP Kocaeli Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İncele Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, Yüksek Seçim kurulu (YSK)’nın, Kanun Hükmünde Kararname KHK) ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine ilişkin kararının İstanbul seçimleri üzerindeki tartışmayı sonlandıracağını söyledi. İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi için Ak Partinin YSK’ya başvurusunu ana eksenini KHK meselesinin oluşturduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, “Eksen bu olunca sanırım İstanbul seçimleri iptal edilmeyecek düşünüyorum. Zaten olması gereken budur. Ak Parti tarafından çok zorlama olmuştu. Bu karar şu andaki tabloyu değiştirdi, İstanbul seçimleri iptal edilmeyecek gibi duruyor” diye konuştu.

Gergerlioğlu’nun da aralarında olduğu toplam KHK mağduru 10 milletvekili yarın Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek sorunu son kararıyla yeniden gündeme getirecek. Gergerlioğlu, YSK’den bugün çıkan kararı ‘Türkiye Gündemi’ne değerlendirdi.

“ YSK, AK Partinin bu kabul edilemez teklifini reddetti”

YSK’nin seçme kararından önce seçme kararına bakmak lazım. Bir takım başkanlarımızın, belediye meclisi üyelerimizin KHK’lı olduğu için seçilme hakkını gasp etti Yüksek Seçim Kurulu(YSK). Ardından AK Parti’nin başvurusu üzerine seçme hakkı üzerinde de bir tartışma başlatıldı. AK Parti’nin bu teklifi bizim kulaklarıma inanamadığımız bir teklifti. YSK bu kabul edilemez teklifi reddetti. KHK’lılar son 2.5 yıldır olmadık çileler çekti. Çalışma, eğitim, özelde çalışma hakkı seyahat ihlal edildi, iptal edildi. Bunlar yetmezmiş gibi ‘medeni ölüme’, adeta ‘soykırıma’ uğratıldılar. Seçmen olma hakları bile ellerinden alınmaya çalışıldı.

“İstanbul seçimlerinin seyrini değiştireceğini düşünüyorum”

Ben İstanbul seçimlerinin seyrini değiştireceğini düşünüyorum. Çünkü AK Parti başvurusunda eksen alınan husus buydu. KHK’lı 13,14 bin kişinin oy kullandığı ve farkın da 13-14 bin kişi olması nedeniyle KHK’lıları diskalifiye edersek buradan bir seçim zaferi elde ederiz gibi maalesef ilkel bir düşüncesinden yola çıkarak bu teklifi verebildiler.

Bu teklifin bir siyasi parti temsilciliği tarafından verilebilmesi i 21. Yüzyılda Anayasayı hiçe alan bir anlayışın var olduğunu gösteriyor. Bu karar sanırım İstanbul seçimlerinin iptali açısından yapılan tartışmayı sonlandırır diye düşünüyorum. Kesin sonuçlar gelmiş değil ama, eksen bu olunca sanırım İstanbul seçimleri iptal edilmeyecek düşünüyorum. Zaten olması gereken bu. AK Parti tarafından çok zorlama olmuştu. Bu karar şu andaki tabloyu değiştirdi, İstanbul seçimleri iptal edilmeyecek gibi duruyor.

Meclis’te KHK’lı 10 vekil var

8’i HDP’li, 1’i SP’li, 1 CHP’li olmak üzere 10 vekil basın toplantısı yapacağız. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi gereken OHAL KHK’ları, KHK’lıların seçilme hakkının iptal edilmesi ve bu çılgınlığın seçme hakkına kadar uzamasıyla ilgili kınama ve eleştirilerimizi gündeme getireceğiz. Çünkü kabul edilecek bir durum değil.


hdp, chp, ysk, gergerlioğlu
ÖNCEKİ YSK kararını verdi: KHK'lılar oy kullanabilir SONRAKİ Rabia Naz'a ne oldu ?