• USD  32,54
  • EURO  34,93
  • BORSA  9.722,09
  • ALTIN  2.425,17
SON DAKİKA

HDP: Mültecilere yönelik cadı avına son vermelidir

HDP: Mültecilere yönelik cadı avına son vermelidir

23 Temmuz 2019 14:05

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, İstanbul Valiliğinin mültecilerle ilgili karanını eleştirdi.


“Geri gönderilme kararı verilen mülteciler otobüslere doldurulmakta, geri gönderme merkezlerine ve ardından da Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, İdlip ya da Afrin'e geri gönderilmektedir”

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu,  İstanbul Valiliğinin mültecilerle ilgili karanını eleştirdi.

Ağaoğlu, “AKP-MHP iktidarı, özellikle son dönemlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybetmeyi seçmenlerinin büyük ölçüde İstanbul’da yaşayan mültecilerin varlığından memnun olmadığı ile ilişkilendirip, mültecilere yönelik politikalarını ağırlaştırarak devreye sokmuştur” dedi.

“HDP olarak bu konunun en yakından takipçisi olacak, mültecilere yönelik cadı avına karşı mücadelemizi yükselteceğiz” görüşünü dile getiren HDP’li Ağaoğlu’nun yazılı açıklaması şöyle:

İçişleri bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce İstanbul’da yapılan göç değerlendirme toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan mültecilerin toplam sayısına değindikten sonra, “bu sayılar elbette büyük sayılardır, ancak Türkiye devlet olarak bunları yönetme kabiliyetine sahiptir” diye devam etmişti.

AKP-MHP’nin  bir dediğini sonra yalanlayan, gündelik politikalara her zaman malzeme olarak kullandığı genel politik yaklaşımları, mülteciler konusunda da devreye girmiş, İstanbul’a artık Suriyeli kaydı almıyoruz diyerek devam etmiş, Suriyeli mültecileri mevcut nizamı tehdit eden, istikrarı bozucu unsurlar olarak ifade etmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bu yönlü açıklamasını hemen dikkate alan İstanbul Valiliği adeta bir cadı avı başlatmış, Arapça tabelalara yönelik denetimlerin ardından, işyerlerine ani baskınlar yapılmaya başlanmıştır. Ardından geri  gönderilme kaygısı taşıyan insanları adeta evinden çıkamaz hale getiren kimlik kontrolleri devreye sokulmuştur.

Valilik yaptığı açıklamada sözde ülkeye kaçak yollarla giren ve suça karışan mültecileri sınır dışı ettiklerini, İstanbul da kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) mültecilere kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos’a kadar tarih verdiklerini ifade etmiştir. Uygulama yalnız bununla sınırlı olmayıp, bazı mültecilere gönüllü geri dönüş belgesi imza ettirildiğine dair iddialar mevcuttur. Uluslararası yasalar uyarınca yaşam tehlikesi yaşadıkları ülkeye geri dönmeye zorlanamayacakları yönünde maddeler bulunan mülteciler, ölüm tehdidine rağmen geri dönmeye zorlanmaktadır. Geri gönderilme kararı verilen mülteciler otobüslere doldurulmakta, geri gönderme merkezlerine ve ardından da Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, İdlip ya da Afrin'e geri gönderilmektedir.

Kayıtlı oldukları illerde iş bulamayıp, kaçak yollarla İstanbul'a gelen ve daha önce yapılmayan denetimlerle  yetkili makamların da bu hale göz yumduğu mültecileri, sıfır noktasına dönme tehdidi, geri gönderildikleri takdirde ölüm tehlikesi  beklemektedir. Mültecilere yönelik düşmanlaştırıcı politikalarını bildiğimiz AKP-MHP iktidarı, özellikle son dönemlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kaybetmeyi seçmenlerinin büyük ölçüde İstanbul’da yaşayan mültecilerin varlığından memnun olmadığı ile ilişkilendirip, mültecilere yönelik politikalarını ağırlaştırarak devreye sokmuştur.

AKP -MHP iktidarının 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaşın yayılmasında büyük pay sahibi olduğunu, izlenen yayılmacı politikaların mülteciliği yaratan koşulların başında   geldiğini, AKP-MHP bu konudaki siyasi sorumluluğu olduğunu hatırlatırız. Bu nedenle, AKP -MHP iktidarına, özellikle son günlerde ağırlaşarak sürdürdüğü düşmanlaştırıcı politikalarını terk etmeye davet ediyoruz. HDP olarak bu konunun en yakından takipçisi olacak, mültecilere yönelik cadı avına karşı mücadelemizi yükselteceğiz.

(Turkiyegundemi.com)


hdp, haber, Gülsüm Ağaoğlu
ÖNCEKİ CHP’li Tanal Düzce için savcıları göreve çağırdı: Doğal afet deyip üstünü kapatamazsınız SONRAKİ Rusya: S-400 sevkiyatının ilk etabı bu hafta tamamlanacak