• USD  32,58
  • EURO  34,79
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.510,73
SON DAKİKA

Kurtuluşun ilk adımı 100 yıl önce atıldı

Kurtuluşun ilk adımı 100 yıl önce atıldı

19 Mayıs 2019 09:07

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun...Atatürk, 100 yıl önce bugün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı.


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a ayak bastı. İstanbul'da başlayıp Samsun'da son bulan o yolculuk, bir millete kurtuluşu, bağımsızlığı ve milli egemenliği getirdi. Dünya tarihine altın harflerle yazılan bir zaferin ilk adımı oldu… Milli Mücadele'nin başladığı o günün üzerinden bir asır geçti. Bugün, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100'üncü yılını büyük bir coşku ve heyecanla kutluyoruz… 100 yıl önce başlattığı mücadeleyle bağımsızlığımızı ve egemenliğimizi ebedi kılan, bize bu toprakları vatan yapan Ulu Önder Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz…

ANADOLU YOKLUK İÇİNDE

Mustafa Kemal, yıllarca birçok farklı cephede aralıksız savaşmak zorunda kalmış, her şeyini kaybetmiş, toprakları düşman tarafından işgal edilmiş, yorgun ve yoksul bir milleti ayağa kaldırmayı başardı. Milleti, “Ya istiklal, ya ölüm” parolası altında birleştirmek, Kuvay-ı Milliye çatısı altında toplamak kolay olmadı. “Çanakkale Kahramanı” olarak bütün dünyanın tanıdığı Mustafa Kemal, kurtuluş mücadelesinin ön hazırlığını İstanbul'da yaptı.

İLK İŞARET FİŞEĞİ

 
Çanakkale'de düşmanı denize döken Mustafa Kemal Atatürk, savaş sonrası Anadolu'ya geçti. 13 Kasım 1918'de ise İstanbul'a döndü. Haydarpaşa Garı'ndan bindiği Kartal İstimbotu'yla Galata'ya doğru giderken, kenti işgal eden düşman donanmasını gördü. Yanındaki yaveri Cevat Abbas Gürer, bu manzara karşısında gözyaşlarını tutamadı. Mustafa Kemal Atatürk ise İstanbul Boğazı'na bakıp kararlılıkla “Ağlama çocuk, geldikleri gibi giderler” dedi. Bu söz, Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaret fişeği oldu.

YENİ GÖREVE ATANDI

Mayıs 1919'a kadar İstanbul'da çeşitli temaslarda bulunan Atatürk, vatanı kurtarmak için Anadolu'ya geçme kararı aldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 9. Ordu Müfettişi olarak Anadolu'ya atanması kurtuluş planlarını hayata geçirmek için önemli bir fırsattı. Atatürk, bu görevi kabul etti. Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını Samsun'a götürmek için Bandırma Vapuru ayarlandı ve geminin kaptanlığına da İsmail Hakkı atandı. Yolculuk için bütün hazırlıklar yapıldı. Atatürk ve silah arkadaşları, Samsun'a doğru yola çıktı. Tarih: 16 Mayıs 1919 idi…

O SÖZÜ GERÇEK OLDU

Ulu Önder ve beraberindekiler, üç gün süren zorlu bir yolculuktan sonra, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ulaştı. Tütüncü İskelesi'ne ilk adımı attıklarında vatan harap haldeydi. Ve asıl önemli yolculuk şimdi başlıyordu. Vatanı düşman işgalinden kurtarmak, bağımsız ve çağdaş bir ülke kurmak için her alanda mücadele zamanıydı… Atatürk, Erzurum ve Sivas kongreleriyle tüm milleti bağımsızlık ateşi etrafında birleştirdi. Önce vatanı düşmandan kurtardı, sonra tüm dünyanın parmakla gösterdiği çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu… 13 Kasım 1918'de İstanbul Boğazı'ndaki düşman donanmasına bakarken söylediği o sözü gerçek kıldı: Geldikleri gibi gittiler…


ÖNCEKİ Kars Belediye Başkanı'nın koltuğuna haciz geldi SONRAKİ Binali Yıldırım’ın iftarı sosyal medyada gündem oldu