• USD  32,52
  • EURO  34,85
  • BORSA  9.645,02
  • ALTIN  2.432,60
SON DAKİKA

O ihale yargıya taşındı

O ihale yargıya taşındı

11 Temmuz 2020 11:50

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dersim’de dağ keçilerini avlatmak için açtığı ihaleye tepki yağarken konu yargıya taşındı. Hak savunucuları, “Karar yasalara aykırı. Hiçbir canlı av sporu veya av turizmi bahanesiyle katledilmemeli” dedi


Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü’nün Dersim’de kutsal kabul edilen dağ keçilerini avlatmak için ihale açmasına tepki büyük. Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi’nden Avukat Barış Yıldırım, ihaleyi yargıya taşıdıklarını duyurdu. Av. Yıldırım, yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi türlerinin avlattırılması için ihale açılmasına karar verilmesinin de hukuka aykırı olduğunu söyledi. Av. Yıldırım, “Karar ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne muhalefet teşkil etmektedir. Yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi, Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin kesin koruma altına alınan fauna türleri kategorisinde bulunmakta. Bu bakımdan yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisinin öldürülmesi yasaktır.”

Av. Barış Yıldırım, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Belirtmek gerekir ki yaban keçisi ve çengel boynuzlu dağ keçisi yöre mitolojisinde ve inancında önemli yer tutan kutsiyet taşıyan canlılardır. Anılan canlı türlerinin öldürülmesi inanç özgürlüğünü ihlâl eder. Belirtilen nedenlerle; 15 adet yaban keçisi ve 2 adet çengel boynuzlu dağ keçisi kotalarının avlattırılmasının ihale edilmesine dair kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Malatya İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır.”


ihale, malatya, dağ keçisi, Barış yıldırım
ÖNCEKİ AKP’li 5 ilçe başkanı istifa etti SONRAKİ Akşener'den canlı yayında özür geldi