• USD  32,59
  • EURO  34,87
  • BORSA  9.677,45
  • ALTIN  2.502,93
SON DAKİKA

Patronlar salgını fırsata çevirdi: 52 işçi koronadan yaşamını yitirdi

Patronlar salgını fırsata çevirdi: 52 işçi koronadan yaşamını yitirdi

18 Nisan 2020 21:34

İSİG Meclisi, salgının ilk ayında çalışma yaşamında karşılaşılan sorunlara ilişkin rapor hazırladı. Raporda, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıkladığı 11 Mart ile 10 Nisan arasındaki dönemde 52 işçinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.


Rapora göre, ilk ay en az 52 işçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirirken, salgın fabrikalarda yayıldı. Virüs nedeniyle hasta ve ölüm oranlarının yüksek olduğu yerlerin işçi yoğun kentler olmasının salgının sınıf sorununa dönüştüğünü gösterdiği belirtilen raporda, “Başta üretimin her koşulda sürdürülmesi gibi tüm patron yanlısı politikaların önüne geçilmezse salgının en ağır bedelini işçiler ödeyecektir” uyarısı yapıldı.

EN AZ 52 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yaşamını yitiren 52 kişinin 40’ının ücretli, 13’ünün ise kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştuğu ifade edilen raporda, “Ölenlerin 45’i erkek, 7’si kadındı. Kovid-19 sonucu yaşamını yitiren emekçilerin yaş ortalaması 51. Bu durum özellikle Türkiye’de genç yaşlarda kronik hastalıkların başladığı ve emeklilik yaşının 50’li yaşlara çekilmesinin bir kanıtıdır da” dendi.

Rapora göre ölen işçilerin işkollarına göre dağılımı ise şöyle: Ticaret/büro işkolunda 15, sağlık işkolunda 12, konaklama işkolunda 7, belediye/genel işler işkolunda 5, tekstil işkolunda 2, bankacılık işkolunda 2, metal işkolunda 2, güvenlik işkolunda 2, madencilik işkolunda 1, kimya/lastik işkolunda 1, ağaç/kağıt işkolunda 1, basın işkolunda 1 ve enerji işkolunda 1 işçi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitirenlerin en az 7’sinin sendika üyesi olduğu belirtildi. Bu sürecin bedelini işçilerin ödememesi için -zorunlu mal ve hizmetlerin üretildiği sektörler dışında- tüm sektörlerde üretimin durması istendi.


işçi, rapor, salgın, Patron, Fırsat, koronavirüs, İSİG
ÖNCEKİ Burhan Kuzu yine kötü yakalandı: Başkanlık sistemi bizim Anayasamıza uymaz SONRAKİ Salgını yenenlerin böbrekleri iflas mı ediyor?