• USD  32,44
  • EURO  34,46
  • BORSA  9.679,80
  • ALTIN  2.480,29
SON DAKİKA

Taliban, Afgan kadınlarına üniversite eğitimi yasakladı!

Taliban, Afgan kadınlarına üniversite eğitimi yasakladı!

21 Aralık 2022 09:35

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlar üzerindeki baskılarına bir yenisini ekleyerek bütün kadın öğrenciler için üniversite eğitimini belirsiz bir süre için askıya aldı


Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlar üzerindeki baskılarına bir yenisini ekleyerek bütün kadın öğrenciler için üniversite eğitimini belirsiz bir süre için askıya aldı.

CNN’de yer alan habere göre, Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı Sözcüsü, kadın öğrenciler için üniversite engeli kararını doğruladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada kararın kabine toplantısı sırasında alındığı ve derhal uygulamaya geçileceği belirtildi.

Taliban, kız çocuklarının ortaokul eğitimini bu yılın mart ayında yasaklamış, kısa bir süre sonra da kızlara özel eğitim veren okulların kapatılması emrini vermişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Taliban’ın son yasak kararını kınayarak “utanç verici bir karar” olduğunu belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, “Taliban her gün açık bir şekilde Afganların, özellikle kadınların, temel haklarına saygı göstermediğini belli ediyor” dedi. 

Geçen yılın Ağustos ayında Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban, ilk başta uluslararası destek görebilmek için ılımlı politikalar izleyeceğini, kadınlar ve kız çocuklarının haklarına saygı duyacağını iddia etmişti. Öte yanda şu an Afganistan’da kadınlar pek çok sektörde çalışamıyor, uzun mesafe seyahat için bir yanlarında bir erkek olması gerekiyor ve kalabalık alanda yüzlerini kapatmaları bekleniyor. 


ÖNCEKİ Erdoğan İndirim Yaptı MTV Yüzde 61,5 Zamlandı SONRAKİ EYT düzenlemesi, 2023'e kaldı