• USD  32,57
  • EURO  34,99
  • BORSA  9.891,17
  • ALTIN  2.460,00
SON DAKİKA

TKDF'den Birleşmiş Milletler'e İran Çağrısı

TKDF'den Birleşmiş Milletler'e İran Çağrısı

01 Ekim 2022 12:24

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyon Başkanı Canan Güllü, Mahsa Amini'nin ahlak polisince öldürülmesinin ardından İran'da kadınlara yönelik şiddet nedeniyle İran'ın Birleşmiş Milletler Kadını Statüsü Komisyonundan Çıkarılmasını istedi.


TKDF Başkanı Canan Güllü tarafından paylaşılan açıklama şöyle:

Dünya Feminist Kadın Hareketi İran’daki Kız Kardeşleriyle Dayanışıyor!
İran İslam Cumhuriyeti’nde Mahsa Amini’nin Devrim Muhafızları tarafından katledilmesiyle 16 Eylül
2022’de kıvılcımlanan direniş, siyasal islamcı bağnaz yönetimin ülke çapına yayılan eylemlerde onlarca insanı öldürdüğü kanlı ve intikamcı bir boyuta evrilmiştir. Kadının bedeninde, varoluşunun her evresinde söz sahibiolmak isteyen ve devlet kademelerinin her noktasına nüfuz etmiş eril ve bağnaz zihniyet, direnen her kadının ve mücadelede yer alan her kişinin varoluşuna ve yaşam hakkına karşı olan en ciddi saldırgandır.
İran’da “kadın, yaşam, özgürlük” ruhuyla 2017 yılından “Beyaz Çarşamba” protestosuyla hatırlanan ve
bugünkü mücadelelerinde saçlarını keserek, canları pahasına sokaklara çıkıp “sokaklar bizim” diyerek dayanışan kadınlar, uluslararası feminist kadın hareketine ilham, gurur ve umut olmuşlardır.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ilk günden beri yanında olduğu İran’da direnen kız kardeşlerinin sesini duyurmaya, onlarla dayanışmaya devam edecek, özgürlük ve eşitlik mücadelesinin peşinde inançla
yürümekten vazgeçmeyecektir.
Giderek otoriter ve hak ihlalci siyasetin uluslararası arenada devinim kazandığı bir iklimde yaşamaktayız.
İtalya’daki seçilen ilk başbakanın kadın kimliğindeki eril zihniyeti örneğinden sonra bizlere tekrar kendini hatırlatan gündem, mücadelemizde gericiliğe karşı dayanışmamızın kuvvetlendirilmesi olmalıdır.
Bu bağlamda uluslararası camia ve insan hakları izleme mekanizmaları İran İslam Cumhuriyeti’nin
Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komitesi’nde bulunmasına şiddetle karşı çıkmalı ve komisyondan ayrılması için birlik oluşturmalıdır. Zira İran’ın bu komisyonda bulunması başta İranlı kadınlar olmak üzere tüm kadınlara hakarettir.
Mücadele kazandırır.
Yaşasın eşitlik ve özgürlük!


ÖNCEKİ Meteoroloji'den yağış uyarısı! SONRAKİ Doğum yapan Suriyeli kız 13 yaşında çıktı!