• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Türkiye, Libya'ya giderse hangi ülkelerle karşı karşıya gelecek?

Türkiye, Libya'ya giderse hangi ülkelerle karşı karşıya gelecek?

02 Ocak 2020 15:14

2011'den bu yana siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Libya'da Türkiye, UMH'yi destekliyor. UMH'nin karşısında ise ABD, Fransa, Rusya, Mısır gibi ülkelerin desteklediği Hafter güçleri yer alıyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gerekirse Libya'ya asker göndeririz" çıkışının ardından Türkiye'nin gündemine oturan Libya tezkeresi Meclis'ten geçerse ne olacak? 2011'de başlayan Arap Baharı ile birlikte Muammer Kaddafi'nin koltuğundan edildiği Libya'da o günden bu yana siyasi istikrar sağlanamıyor. Ülkede çok başlı yönetim söz konusu. Türkiye ise ABD, Fransa, Rusya gibi ülkelerin aksine Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor. Eğer Meclis'ten Libya tezkeresine "Evet" kararı çıkarsa, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) UMH'nin siyasi istikrarı için çaba sarf edecek.

MECLİS TOPLANIYOR

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için bugün olağanüstü toplanıyor. Genel Kurul, saat 14.00'te Meclis Başkanı Şentop başkanlığında açılacak Meclis'te, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurul'un tek gündem maddesi olacak.

PARTİLER KARARINI VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki AK Parti'nin Libya tezkeresini onaylamasına kesin gözüyle bakıyor. AK Parti'nin Cumhur İttifakı'ndaki ortağı MHP ise tezkereye evet vereceğini daha önce birçok kez duyurdu. MHP Lideri Bahçeli, "Tezkereye 49 milletvekilimizle olumlu oy kullanacağımızı herkesin bilmesinde yarar vardır" diyerek açık desteğini ilan etmişti.

SAADET PARTİSİ'NDEN DESTEK KARARI

Son dönemlerde lideri Temel Karamollaoğlu'nun muhalif çıkışlarıyla gündeme gelen Saadet Partisi, tezkereye "evet" deme kararı aldı. Saadet Partisi'nin TBMM'de 2 milletvekili bulunuyor.

İYİ PARTİ, CHP VE HDP "HAYIR" DİYECEK

CHP ve HDP'nin tezkereye "hayır" diyeceği günlerdir Türkiye'nin malumu idi. Son olarak CHP'nin Millet İttifakı'ndaki ortağı İYİ Parti de tezkereye "hayır" diyeceklerini duyurdu. İYİ Parti Lideri Meral Akşener, "Suriye deneyiminden yola çıkarak 2000 km uzaklıktaki Libya'da Türkiye iki gücün arasında arabulucu olması doğrudur ancak asker göndermesi, iç savaşta bir taraf olması doğru değildir" diyerek Libya tezkeresi konusunda partisinin kararını duyurdu.

TEZKERE MECLİS'TEN GEÇERSE NE OLACAK?

Tüm bu gelişmeler ışığında Libya tezkeresi konusunda Türk halkının aklına en çok takılan soru "Tezkere Meclis'ten geçerse ne olacak?" oldu. Libya tezkeresinin Meclis'te onaylanması durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri Afrika kıtasında yer alan Libya'da fiilen bulunacak. Tezkere Meclis'ten geçerse Libya'ya TSK unsurlarının gönderilmesi konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmiş olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamalarda da Libya'nın destek istemesi durumunda Türk askerinin bölgeye intikal edeceğini duyurmuştu. Libya'da bulunan UMH ise Türkiye'den resmen yardım talep etmişti.


meclis, erdoğan, tsk, asker, libya, tezkere
ÖNCEKİ Cüneyt Çakır, 5 ayda 305 bin lira kazandı SONRAKİ Marmara Denizi'nde deprem