• USD  32,50
  • EURO  34,69
  • BORSA  9.693,46
  • ALTIN  2.499,53
SON DAKİKA

Yetişkinler İçin Hepatit B Aşısı Bulunamıyor

Yetişkinler İçin Hepatit B Aşısı Bulunamıyor

07 Aralık 2022 12:41

Salgın hastalıklar ve ameliyatlar için gerekli olan Hepatit B Aşısı sıkıntısı yaşanıyor. Bakanlık Hastaneler ve Sağlık Kurumlarına Yetişkinler için Hepatit B Aşısı temin edemiyor.


İstanbul'da pek çok sağlık kurumu ve hastanede yetişkinler için hepatit B aşısı bulunamıyor. Aşı olmak isteyennlere 1 ay sonra yeniden arayın deniyor.

Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Ural, yaptığı açıklamada, Hepatit B enfeksiyonunun tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin HBV enfeksiyonundan etkilendiği, 350 milyon kişinin bu virüsle enfekte olduğunun tahmin edildiğini belirten Ural, ülkemizde ise yaklaşık 3 milyon kişinin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

Hepatit B enfeksiyonunun kronikleşerek siroz ya da karaciğer kanseri gibi daha ciddi hastalıklara neden olabildiğini anlatan Ural, şunları kaydetti:

''Bu hastalık önemli derecede iş gücü ve ekonomik kayba neden olmaktadır. Hepatit B enfeksiyonunun önlenmesi mümkün ve erken tanı konulursa tedavi şansı olan bir hastalıktır. Hastalık anneden bebeğe, kan yoluyla ve cinsel yolla geçebilir. Geçiş yoluna ait önlemlerin alınması önemlidir. Bunların başında aşılama gelmektedir. Ülkemizde yeni doğanlara rutin olarak Hepatit B aşısı 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Ayrıca risk gruplarına giren kişiler, sağlık çalışanları, polisler, ambulans şoförleri, kanalizasyon işçileri aşılanmalıdır. Hasta kişilerin belirlenerek takip ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Rutin kan taramaları, kan donörlerinin taraması sırasında, evlilik öncesi, ameliyatlar öncesi yapılan taramalarda tanı alan hastaların tedavi şansları olduğu bilinmelidir.''

Bu hastaların kronik hepatit takip ve tedavisi yapılan merkezlerce takip edilmesi gerektiğine dikkati çeken Ural, bu merkezlerden hastalığın bulaşma yolları, alınması gereken önlemler, diyetleri, günlük aktivitelerini nasıl düzenlemeleri gerektiği, aile bireylerinin nasıl korunacağı gibi konularda bilgi alınabileceğini dile getirdi.


ÖNCEKİ Konya'daki Vahşette ifadeler ortaya çıktı: Kendimi korudum SONRAKİ Diyanete 25 Bin Kadro Daha İstendi