• USD  32,53
  • EURO  34,93
  • BORSA  9.716,77
  • ALTIN  2.439,93
SON DAKİKA

Bakan Yanık istismarı bildiklerini itiraf etti

Bakan Yanık istismarı bildiklerini itiraf etti

11 Aralık 2022 12:26

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden bütçe görüşmeleri sırasında, Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarına ilişkin 2 yıldır bilgileri olduğunu ve bu süre zarfında istismarcılar hakkında soruşturma başlatılmadığını itiraf etti.


 Muhalefet kanadından yükselen “Bakan istifa” sloganları üzerine birleşime ara verildi.

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızını 6 yaşındayken Kadir İstekli isimli 29 yaşındaki tarikat üyesi ile imam nikahıyla evlendirdiği ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz bırakıldığı, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde gündeme geldi.

BAKANDAN İTİRAF NİTELİĞİNDE AÇIKLAMA

Muhalefetin protestosu üzerine, Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarına ilişkin konuşmak zorunda kalan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, itiraf niteliğinde açıklamalarda bulundu. Bakan yanık, mağdur H.K.G.’nin Kasım 2020’de Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat ettiğini ve ardından konunun bakanlığa intikal ettiğini ifade etti.

Bakan Yanık, Genel Kurul’daki konuşmasında şunları dile getirdi:

2020’DE SAVCILIĞA MÜRACAAT ETMİŞ

“Konuyla alakalı, mağdur, 30 Kasım 2020’de Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat etmiş. Savcılıktan konu bize intikal etmiş. 4 Aralık 2020’de Şiddet Önleme İzleme Merkezi’mizde ilk kabul birimini almışız. 8 Aralık 2020’de de mağduru kuruluşumuza almışız, kadın konukevimize almışız. Dolayısıyla devam eden süreç içerisinde mağdurun gizliliğini…”

VEKİLLER BAKANA SIRTLARINI DÖNDÜ

Derya Yanık’ın söz konusu ifadelerinin ardından, mağdur H.K.G.’nin müracaatına ve bakanlığın konuya müdahil olmasına rağmen, 2 yıllık süreç içinde Hiranur Vakfı’nın çalışmalarına devam etmesi ve istismarcılara ilişkin herhangi bir soruşturma başlatılmamış olması muhalefet vekilleri tarafından protesto edildi.

Ellerinde “Çocuk istismarı suçtur”, “Çocuk susmadı, siz sustunuz, biz susmayacağız”, “Çocuk bedenine dokunma” yazılı dövizler tutan CHP’li milletvekilleri, kürsüde konuşan Aile Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a sırtlarını döndü.

‘BEN DE SİZİ GÖRMEK İSTEMEM’

Bakan Derya Yanık, kendisi protesto eden milletvekillerine “Hiç sırtınızı dönmeyin, sizden öğrenecek tek bir cümlemiz yok bizim. Şimdi sırtınızı neye dönmeniz gerektiğini ben size öğreteceğim, tek tek anlatacağım hiç merak etmeyin. Dönün arkanızı ben de sizi görmek istemem doğrusu. Tahammül edemezsiniz çünkü haksızsınız, yalan söylediğinizi biliyorsunuz” dedi.

Milletvekillerinin “Bakan istifa” sloganlarıyla Derya Yanık’ı istifaya çağırması üzerine, Genel Kurul’daki birleşime 15 dakika ara verildi.

'AÇIK KAYNAKLARA NE KADAR BİLGİNİN YANSIDIĞINI GÖRMEK İSTEDİK'

2020 yılında Hiranur Vakfı'nda çocuk istismarının savcılığa intikal ettiğini ve haberdar olduklarını itiraf eden Bakan Derya Yanık, 2 Aralık'ta davaya müdahil olduklarını söyledi. Timur Soykan'ın 3 Aralık'ta yayımlanan haberi sonrası bakanlığın açıklama yapmak için 3 gün beklemesine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Yanık, "Şunu bekledik: Biz kamuoyuna, açık kaynaklara mağdurla alakalı ne kadar bilginin yansıdığını görmek istedik çünkü elimizdeki bilgileri paylaşmak onu riske edebilirdi" dedi.

'DAVA AÇILMAMIŞ, BİZDEN KENDİ BAŞIMIZA TASARRUFLAR BEKLİYORLAR'

Yanık'ın konuşması sırasında 2020'de neden davaya dahil olunmadığı eleştirileri dile getirilirken, Bakan Yanık, TİP Milletvekili Sera Kadıgil'in sorusuna, "Sayın Kadıgil dedi ki: 'Siz 2020'de bildiğinizi söylüyorsunuz ama süreci takip etmemişsiniz işte, tarikatın hâlâ daha devamı' vesaire. Arkadaşlar, bakın, Sayın Kadıgil de ben de hukukçuyum dolayısıyla bir ceza soruşturmasının devam etmesi başka bir şeydir, bir mağdurun risk altında olduğu bilgisiyle bize talebiyle gelmesi başka bir şeydir" savunması ile yanıt verdi.

Yanık, savunmasını, "Davaya müdahil olmuşuz takip ediyoruz. Bu işin bakın, soruşturma evresi başka bir şeydir, kolluk tarafı başka bir şeydir; biz bakanlık olarak mağduru korumakla yükümlüyüz. Dava açılmamış, soruşturmayla ilgili hiçbir süreç bilmiyoruz ve dolayısıyla bizden kendi başımıza gidip birtakım tasarruflar bekliyorlar; bu ne hukuki ne usule uygun. Bu arkadaşlarımız bunu gayet iyi biliyorlar fakat şu anda böyle konuşmak onlar için daha çok getirisi olan bir tutum; bunu bir defa söyleyelim" sözleriyle sürdürdü.

SORULAR YANITSIZ BIRAKILDI

TİP Milletvekili Kadıgil'in "Sayın Bakan, tarikatın medresesi 2 yıldır açık mı, değil mi?" ve "2 senedir ne yaptınız?" sorularıyla birlikte cinsel istismara ilişkin diğer milletvekillerinin soruları da yanıtlanmazken, Kadıgil'in neden tutuklama olmadığına ilişkin sorusu da yanıtsız kaldı.

'SUÇ BİREYSELDİR'

Yanık, konuşmasında, "Bakın, maalesef istismarın, şiddetin mahallesi yok. Şiddetin ve istismarın sosyal grubu yok, her yerde her zeminde karşımıza çıkabilir" ifadelerini de kullanırken, "Suç bireyseldir, her yerde olabilir ama bununla hepimiz beraber mücadele edebiliriz. Söylediğimiz şey budur, bunu arz etmek isterim" diye konuştu.


ÖNCEKİ Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’ndan Bakan Yanık'a: İstifaya davet ediyoruz SONRAKİ Eşi tarafından camide kadınla basılan imamla ilgili yeni gelişme