• USD  32,46
  • EURO  34,84
  • BORSA  10.045,74
  • ALTIN  2.421,68
SON DAKİKA

CHP’li Tanrıkulu Didem Akay’ın intiharı için konuştu: Baskı ve şiddet bazen cinayet, bazen de...

CHP’li Tanrıkulu Didem Akay’ın intiharı için konuştu: Baskı ve şiddet bazen cinayet, bazen de...

24 Temmuz 2019 15:02

Hande Kader’in arkadaşı trans birey Didem Akay’ın intiharı bir kez daha cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi farklı bireylerin karşılaştıkları zorlukları gündeme taşıdı.


CHP’li çok sayıda milletvekili,  LGBTİ bireyleriyle yakılarak öldürülen trans birey Hande Kader’in ölümünden sonra Meclis’te basın toplantısı düzenlemişlerdi.

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber) 

 2015 yılında İstanbul LGBTİ (LGBTİ’ye (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) + Onur Yürüyüşü’nde polis saldırısına maruz kalanlar arasında yer alan,  2016 yılında yakılarak öldürülen Hande Kader’in arkadaşı trans birey Didem Akay’ın intiharı bir kez daha cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi farklı bireylerin karşılaştıkları zorlukları gündeme taşıdı.  

CHP İstanbul Milletvekili ve  Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrukulu, cinsel yönelimleri nedeniyle insanların bulundukları her ortamda baskı, şiddet,  nefret söylemi ve tehditlere maruz kaldığına dikkat çekti. “Bu baskı ve şiddet bazen cinayet bazen de intiharlara sebep olmaktadır” diyen Tanrıkulu, yaşam hakkının en temel hak olduğunu vurguladı.  Tanrıkulu, “ Hem Meclis’in, daha duyarlı olması lazım hem de sonuçta yerel yönetim ve kamu otoriterlerinin daha duyarları olması lazım” dedi.

Hande Kader cinayetinden sonra Meclis’ten mesaj vermişlerdi.

 TBMM’de CHP ve HDP’nin LGBTİ bireylere karşı nefret cinayetlerinin azaltılması için verilen kanun teklifleri, iktidar tarafından desteklenmediği için yasalaşmadı. CHP’li çok sayıda milletvekili  ve LGBTİ bireyler Meclis’te 2016 yılında trans birey Hande Kader’in yakılarak öldürülmesinin ardından düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna önemli mesaj verdi. Dönemin CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan,  LGBTİ bireylerine yönelik nefret cinayetlerindeki artış rakamlara dikkat çekmiş ve  Kasım 2014 ile 17 Ağustos 2016 tarihi arasında 356 hak ihlali yaşandığını açıklamıştı.  Son 1 yılda yani 2016 yılında 9 trans cinayeti, 2008 yılından 2016’ya kadar 45 trans cinayeti işlendiğine dikkat çekmişti.  Selina Doğan, Hande Kader’in ‘canavarca hislerle’ öldürüldüğünü belirterek, “Türkiye’de farklı cinsel yönelim ve kimliğe yönelik nefret cinayetleri yasalarca tanınmamakta. Şiddet ve öldürümlere karşı anayasal koruma mevcut değil” demişti.

 2016 yılında Hande Kader konulu basın toplantısında lezbiyen, gay, biseksüel, trans ve interseks bireylerin maruz kaldığı ayrımcılıkla ilgili veriler şöyle belirtilmişti.

-Kasım 2014 ile 17 Ağustos 2016 tarihi arasında 356 hak ihlali,

-Son bir yılda, Ocak, Nisan, Eylül, Kasım ve Aralık 2015 ile Mart, Temmuz ve Ağustos 2016 tarihlerinde Türkiye’de toplam 9 trans cinayeti işlenmiştir.

-2008’den bu yana toplam 45 trans öldürülmüştür. Bu veri Avrupa ülkeleri arasındaki en yüksek rakamdır.

“Canavarca hislerle” işlenen bu cinayetlerin ortak noktası, yakalanabilmiş olan faillerin “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimleri alması ya da cezasız bırakılmasıdır.

LGBTİ bireylere yönelik vakaların kayıt altına alınmadığı, soruşturulmadığı bir güvenlik anlayışında tespit edilebilen vakalar içinde dahi rekor yakalamış bir ülke olmanın utancını yaşıyoruz.

KAOSGL sayfasında intihar eden Didem Akay’la ilgili fotoğrafla ilgili  şunu paylaştı:

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Didem Akay ile Hande Kader’in fotoğrafını şu mesaj ile paylaştı:

“Bu fotoğraf ilk engellenen İstanbul Onur Yürüyüşü'nden, 2015 yılından. Fotoğrafın hemen öncesinde polis alanda bulunanlara orantısız güç kullanarak şiddet uygulamıştı. Fotoğrafta sağdaki kadının adı Hande Kader. Hande Kader, 2016 yılında yakılarak öldürüldü. Soldaki kadın Didem Akay ise geçtiğimiz gün yaşamına son verdi.

“Hande'yi öldürenlerin, Didem'i intihara sürükleyenlerin ve yürüyüşlerimizi yasaklayanların aynı kişiler ve aynı politikalar olduğunu biliyoruz. İkili cinsiyetçi, transfobik, heteroseksist politikalarınız LGBTİ+'ların yaşamlarına mal oluyor. Mücadelemizi yaşam hakkımıza sahip çıkmak için, hayatta kalmak için, hakkımız olanları almak için, örgütlenebilmek için, Hande için, Didem için sürdürmeye devam edeceğiz.

“Trans intiharları cinayettir! Trans cinayetleri politiktir! Kadın cinayetleri politiktir!”

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber) 


Didem Akay, Sezgin Tanrukulu
ÖNCEKİ Tepki ve girişimler sonuç verdi, Timothy hastaneye yatırıldı SONRAKİ Meral Akşener'den flaş İmamoğlu açıklaması..